álmok és valóság

Az elmúlt két hétben ismét sokat tevékenykedhettem a Birtokon. Sok elképzelésem vált valóra, és sok elképzelésem változott vagy alakult másképp, mint eredetileg gondoltam.

Kezdjük mindjárt a borokkal:

Túl vagyunk a második szüreten is (ha a Cserszegi szüretét is beleszámolom, a harmadikon), hordóban (és/vagy tartályban) a must, mindegyikben beindult a forrás. Sajnos azonban a második szüreten is 18MM-el szüreteltem a saját szőlőt. Hát, nem ez lesz az évszázad bora – bár a 18MM  a legtöbb helyen jónak számít, én még jobbat szeretnék. Ennek kapcsán át kell gondolni néhány dolgot: Mi lehet az oka, hogy komoly terméskorlátozás és késői szüret ellenére alacsonyabb a mustfok a vártnál? Hol rontottam el?

 

A lehetséges választ a lombozat színében kell keresni: Már augusztus végén sárgult, s október közepére lehullott a szőlő levélzete, míg a szomszédoknál október végéig zöldellt. Két dologra gyanakszom. Vagy az augusztus eleji permetezést nem lett volna szabad elhagyni (idén csak háromszor permeteztem, s piszokul büszke voltam rá, hogy a termést így is sikerült teljesen megvédeni, ám lehet, hogy a lomb elkapott valami fertőzést), vagy szükség lenne valamilyen tápanyag-utánpótlásra. Ez a szőlőnél mindig problémás, mivel a tápanyagok egy része a talajban nem tud függőlegesen közlekedni, a szőlő gyökérzete meg viszonylag mélyen (nagy része az 50-60 cm-es zónában, de bizonyos gyökérrészek akár több méterre a talajfelszíntől) található. Még gondolkodom a lehetséges megoldásokon, de valószínűleg a permetezési körökben kijuttatható lombtrágyát fogom választani.

Akkor tehát a forrásban lévő borok:

 • Cserszegi fűszeres
  szüret időpontja: augusztus 23.
  mustfok: 19 MM
  mennyiség: 15 liter
  A 2011-es ültetésű saját tőkék első értékelhető termése, valószínűleg házasítva lesz az idei Olaszrizlinggel.
 • Csáfordi rozsdás
  szüret időpontja: szeptember 28.
  mustfok: 18 MM
  mennyiség: 160-180 liter
  A tavalyi nagy sikerű (évjárat-házasításként debütáló) bor legújabb évjárata a Rókalátó terület bakművelésű tőkéiről. Kicsit kevesebb cukor, kicsit több sav, de az ízvilág várhatóan legalább olyan izgalmas!
 • Nektarin :-)
  szüret időpontja: augusztus 23.
  mustfok: 16,5 MM
  mennyiség: 150 liter
  A vásárolt Nektár kiforrt borát a Rozsdás törkölyére fejtettem majd újra préseltem. Jelenleg félédes, alacsony alkoholtartalmú bor, de a kénezés ellenére újraindult a forrás, valószínűleg a cukor nagy részét el fogja forrni. A tervek szerint további házasítás áldozata lesz az idei Stopposborral. Megisszuk, de nem beszélünk róla...
 • Olaszrizling
  szüret időpontja: október 26.
  mustfok: 18 MM
  mennyiség: 100 liter
  Jelenleg egyetlen fajtaborom, s egyik kedvenc fajtámból! Komolyan terméskorlátozott tétel, kissé már túlérésben szüretelve. Érdekesség, hogy idén már a Fácános terület Rizling-vágójának termése is belekerült.
 • Stopposbor
  szüret időpontja: október 26.
  mustfok: 16-18 MM (nem egységes)
  mennyiség: 180 liter
  A Fácános terület szomszédságában egy éve gondozatlan, elvadult szőlő szürete (a tulajdonos engedélyével). Nem várok tőle sokat, valószínűleg nem is ad sokat, de izgalmas kísérlet. Legrosszabb esetben lefőzetjük borpárlatnak, addig meg áztatja az új fahordót.

Ahogy már korábban is írtam (ha nem itt, akkor a Fácsebokon), elkezdtük kitakarítani a Fácános egyik bokrokkal benőtt területét, mert ide még az ősszel telepíteni szeretnék. Eredetileg úgy volt, hogy 250 tőke Szigetit ültetek ide, de az oltványos azt mondta telefonon, hogy csak 170-et tudott csinálni. Erre átszerveztem az egészet, s úgy tűnt, ez a terület kap még egy évet, hogy beszántsuk (a meglévő Szigeti tőkék meg egy, szintén a Fácánosban lévő, idén beszántott területre kerülnek). Az oltványos azonban elszámolta magát, 25 tőkével többet tudott adni. Ennyi meg nem fér el azon a kisebb területen, úgyhogy mégis az újonnan kiirtott részbe kell kerülniük.

Az oltványos egyébként Szerémi zöldből is kevesebbet tudott készíteni, mint amennyit kértem. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a hiba az én készülékemben volt: a télen, mikor az oltócsapokat megszedtem, azokat fel-alá utaztattam az országban, így az oltóvesszők kiszáradhattak.

Viszont ha már ott voltunk az oltványosnál, sürgősen vettem a közel 350 Szigeti meg Szerémi zöld mellé egy sornyi (67 db) csemegeszőlőt is, pár év múlva legyen mit csipegetni. Igyekeztem úgy elosztani, hogy augusztus elejétől október végéig folyamatosan legyen olyan, ami éppen érik, ezért öt fajta lett: Csabagyöngye, Néró, Eszter, Hamburgi muskotály és a fedett terasz árnyékolására hét tőke Vénusz. A Vénuszt meg a Csabagyöngyét el is ültettük apuval, a többi Petiékre vár.

A szüret pihenőidejében aztán felmentünk a Fácánosban lévő kis pincébe, körülnézni. Egy csomó hordót találtunk, amik a jelek szerint gondozva voltak, s talán menthetőek. Ez jó hír! Ránézésre kettő 500l-es, kettő 300l-es és egy 100l-es hordó tűnt javíthatónak. Alaposan lekéneztük őket, hogy ne romoljon az állapotuk, s tavasszal alapos tisztítás után meglátjuk, mit tudnak.

 

 

A dűlő

A Medvebor-birtok összes területe – a barátokhegyi furmintos kivételével – a csáfordi szőlőhegyen, a Dél-oldal dűlőben található. A környékbeliek elbeszélése alapján ez a település legjobb dűlője, valamikor az egész völgy szőlővel volt beültetve, mára egy-egy művelt parcella akad a lassan szaporodó elhanyagolt birtokok és akácosok között.

A dűlő a Zala folyó jobb partján, nem sokkal a Zala zalabéri kanyarodása után terül el, ahogy neve is mutatja, déli lejtésű dűlő egy nyugat-kelet irányú zárt völgyben.

A terület a Zalaapáti hát északi részén helyezkedik el, Zala megye északi csücskében, a Zalai dombságban.

Mit adtak nekünk a rómaiak?

»A Zalai borvidék a régi történelmi borvidékek sorába tartozott 1941-ig, mely időponttól csemege szőlőtermő körzetként szerepelt. Régi rangját 1998-ban kapta vissza. Hogy nem méltatlanul nyerte el ezt a státuszt a térség szőlőtermesztése, azt rangos történelmi múltja is igazolja. A mai Zala megye területéről származó első tárgyi emlék az I. századból származó kelta ivóedény és boros korsó „Da Bibere” felirattal, melynek jelentése „Adj innom”. Az ásatási lelet Keszthely határából került elő és a Balaton Múzeumban őrzik azzal a 15. századi kőtáblával együtt, mely a szőlőre feszített Krisztust ábrázolja. A sok tárgyi bizonyíték közül való a fenékpusztai (Keszthely környéke) sírból előkerült római kori láda is, melynek verete a szőlőistennek rendezett ünnepi tiszteletet ábrázolja. Ezek a leletek is a szőlőkultúra meglétét bizonyítják e területen. A szőlőtermesztés római tárgyi emlékei a mai napig megtalálhatók (metszőkések), sőt az ókori szőlőkultúrát idéző bálványprésekhez hasonló borsajtókat helyenként még ma is használják.«

 

 

Magamról

A bor mint valami misztikus ital ott van mindannyiunk életében. Bár sokan nem méltó módon találkoznak vele, nekem olyan szerencsém volt, hogy a kritikus időszakokban mindig a minőségi borok kulturált fogyasztása felé tereltek barátaim, ismerőseim.

Az, hogy szőlőt kéne művelni, a baráti beszélgetésekben gyakran előkerült, sokszor inkább csak poénként. Aztán 2010 nyarán szüleim vásároltak Zala megyében egy kis hétvégi telket, amin volt kétszáz tőke termő szőlő. Ezt a kis területet kezdtem el – akkor még Szegedről ingázva – rendbe hozni, művelni, s ekkor jöttem rá, hogy milyen fantasztikus növény is a szőlő, s arra is, hogy hosszú távon ezzel szeretnék foglalkozni.

Innen már csak a lehetőségek szabtak határokat: Amint tudtam, igyekeztem a szabadon álló területeket (újra)telepíteni, s minél közelebb a meglévő földekhez újabb területeket szerezni. Ezzel párhuzamosan pedig megtanulni minél többet a szőlőről és a borról.

A legtöbbet a tanulásnak ezen az útján Fekete Béla bácsinak köszönhetek: az ő szőlőjében és pincéjében töltött két szezon alatt tanultam szinte mindent, amit tudok. Béla bácsi somlai borászata a rendszerváltás után úttörő szerepet játszott a Somló méltóságának visszaszerzésében, s annak a kristálytiszta, mindazonáltal hagyományos technológiának, amit ő képvisel, helye van a modern borászatokban is.

De hogy szakmai alapot is teremtsek ezen ismereteknek, jelenleg a keszthelyi Georgikon szőlész-borász szakos végzős hallgatójaként Dr. Kocsis László irányítása alatt gyarapítom tudásomat.

A csapatról

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyetlen szőlőskert, pince vagy borászat sem működhet egyszemélyes dzsungelharcként: a megfelelő segítség nélkül mindegyik halálra van ítélve. A mi pincénknél nagyon sok szerep jut a családi és baráti kötelékeknek, de nem szabad elfelejtkeznünk a fizetett segítők áldozatos munkájáról sem, még akkor sem, ha a legtöbb esetben ők is barátaink közül kerülnek ki.

Jelenleg munkavállalóink mezőgazdasági egyszerűsített foglalkoztatással dolgoznak nálunk, 2019 januárjától minden téren előrelépést fog jelenteni egy állandó félállású munkaerő alkalmazása.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.