elmaradás

Hú, hát a legutolsó blogbejegyzés óta igen sok minden történt, ami azon is lemérhető, hogy már kétszer kellett kaszálni a sorközöket (azaz igen régen írtam).

Próbálom összeszedni, mi minden volt, de azt hiszem, ez a mostani inkább fényképes beszámoló lesz, mint hosszas leírás.

Először is sikerült lefoglalóznom egy újabb területet (még márciusban), ami egyrészt további alvóhelyet és jelentős mennyiségű termő tőkét (valamint nem kevés munkát) jelent, másrészt közvetlen bejárást biztosít a Fácános nevű területemhez. A tervek szerint az ezen a területen lévő vegyes fehér szőlőt meghagyom úgy, ahogy van (nem oltom át), és ez fogja az alapját jelenteni a Rozsdás nevű birtokbornak.

Aztán sikerült végre befejezni a különböző folyamatban lévő kordonokat, kihúzni a drótokat, megigazgatni a karókat. A metszés is befejeződött a kihordással és venyigeégetéssel.

Még áprilisban – a legnagyobb aszály idején, mikor alig lehet beverni az ásót a talajba – elültettünk Ágnes, Andi és Peti segítségével újabb ötszáz oltványt, ezek nagy része gyönyörűen ki is hajtott, s szebben növekednek, mint tavaly ilyenkor (jót tett nekik a májusi eső).

Azóta pedig a vidéki élet közmondásos nyugalma tölt el: fel-alá szaladgálok Somló és Zala között, mert gyakorlatilag folyamatosan el vagyok késve az aktuális munkákkal (kaszálás, permetezés, átoltások stb.). Ezen a helyzeten sokat rontott, hogy az elmúlt másfél hetet a szegedi Borfesztiválon töltöttem Béla bácsi borait árulva. Az élmény felemás: egyrészt fura látni, hogy az egyetemisták többségének szinte mindegy, mi van a poharában, csak tartalmazzon alkoholt. Másrészt jó érzés olyasmit árulni, amiről a vevők többsége megjegyzi: az egész soron a legjobbat nálam kapta.

 

És akkor a képek:

 

itt készül a Rozsdás

 

újabb alvóhely

 

 frissen kaszált gyümölcsös

 

földfúró rulez

 

 Peti meditál

 

 néha nehezen indul

 

 az oltványok helyét ki kell jelölni

 

 esőben is lehet ültetni – ha van elég pálinka

 

 párás vidék

 

kaszálás előtt és után

 

Mucsi művész úr a Borfesztiválon

 

 

A dűlő

A Medvebor-birtok összes területe – a barátokhegyi furmintos kivételével – a csáfordi szőlőhegyen, a Dél-oldal dűlőben található. A környékbeliek elbeszélése alapján ez a település legjobb dűlője, valamikor az egész völgy szőlővel volt beültetve, mára egy-egy művelt parcella akad a lassan szaporodó elhanyagolt birtokok és akácosok között.

A dűlő a Zala folyó jobb partján, nem sokkal a Zala zalabéri kanyarodása után terül el, ahogy neve is mutatja, déli lejtésű dűlő egy nyugat-kelet irányú zárt völgyben.

A terület a Zalaapáti hát északi részén helyezkedik el, Zala megye északi csücskében, a Zalai dombságban.

Mit adtak nekünk a rómaiak?

»A Zalai borvidék a régi történelmi borvidékek sorába tartozott 1941-ig, mely időponttól csemege szőlőtermő körzetként szerepelt. Régi rangját 1998-ban kapta vissza. Hogy nem méltatlanul nyerte el ezt a státuszt a térség szőlőtermesztése, azt rangos történelmi múltja is igazolja. A mai Zala megye területéről származó első tárgyi emlék az I. századból származó kelta ivóedény és boros korsó „Da Bibere” felirattal, melynek jelentése „Adj innom”. Az ásatási lelet Keszthely határából került elő és a Balaton Múzeumban őrzik azzal a 15. századi kőtáblával együtt, mely a szőlőre feszített Krisztust ábrázolja. A sok tárgyi bizonyíték közül való a fenékpusztai (Keszthely környéke) sírból előkerült római kori láda is, melynek verete a szőlőistennek rendezett ünnepi tiszteletet ábrázolja. Ezek a leletek is a szőlőkultúra meglétét bizonyítják e területen. A szőlőtermesztés római tárgyi emlékei a mai napig megtalálhatók (metszőkések), sőt az ókori szőlőkultúrát idéző bálványprésekhez hasonló borsajtókat helyenként még ma is használják.«

 

 

Magamról

A bor mint valami misztikus ital ott van mindannyiunk életében. Bár sokan nem méltó módon találkoznak vele, nekem olyan szerencsém volt, hogy a kritikus időszakokban mindig a minőségi borok kulturált fogyasztása felé tereltek barátaim, ismerőseim.

Az, hogy szőlőt kéne művelni, a baráti beszélgetésekben gyakran előkerült, sokszor inkább csak poénként. Aztán 2010 nyarán szüleim vásároltak Zala megyében egy kis hétvégi telket, amin volt kétszáz tőke termő szőlő. Ezt a kis területet kezdtem el – akkor még Szegedről ingázva – rendbe hozni, művelni, s ekkor jöttem rá, hogy milyen fantasztikus növény is a szőlő, s arra is, hogy hosszú távon ezzel szeretnék foglalkozni.

Innen már csak a lehetőségek szabtak határokat: Amint tudtam, igyekeztem a szabadon álló területeket (újra)telepíteni, s minél közelebb a meglévő földekhez újabb területeket szerezni. Ezzel párhuzamosan pedig megtanulni minél többet a szőlőről és a borról.

A legtöbbet a tanulásnak ezen az útján Fekete Béla bácsinak köszönhetek: az ő szőlőjében és pincéjében töltött két szezon alatt tanultam szinte mindent, amit tudok. Béla bácsi somlai borászata a rendszerváltás után úttörő szerepet játszott a Somló méltóságának visszaszerzésében, s annak a kristálytiszta, mindazonáltal hagyományos technológiának, amit ő képvisel, helye van a modern borászatokban is.

De hogy szakmai alapot is teremtsek ezen ismereteknek, jelenleg a keszthelyi Georgikon szőlész-borász szakos végzős hallgatójaként Dr. Kocsis László irányítása alatt gyarapítom tudásomat.

A csapatról

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyetlen szőlőskert, pince vagy borászat sem működhet egyszemélyes dzsungelharcként: a megfelelő segítség nélkül mindegyik halálra van ítélve. A mi pincéknél nagyon sok szerep jut a családi és baráti kötelékeknek, de nem szabad elfelejtkeznünk a fizetett segítők áldozatos munkájáról sem, még akkor sem, ha a legtöbb esetben ők is barátaink közül kerülnek ki.

Jelenleg munkavállalóink mezőgazdasági egyszerűsített foglalkoztatással dolgoznak nálunk, 2019 januárjától minden téren előrelépést fog jelenteni egy állandó félállású munkaerő alkalmazása.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.