Azok a boraim, amikből még akad...

Először az idén próbálkozom siller készítésével. A vegyes telepítésű (hagyományos, „paraszti”) dűlőben talált pár tőke vörös szőlőt külön szüreteltem (nem került be a Rozsdásba) egészen magas mustfokkal, kiváló zamatokkal.

Az igazi vörös borral meglehetősen ambivalens a viszonyom (ez még változhat), így lett ebből „Pilos”.

December közepén átkerült üvegballonból megfelelő méretű acéltartályba, azonban a még mindig igen édes, forrásban lévő anyag a lehűlt pince következtében megállt. Meglátjuk, mi lesz belőle: vagy tavasszal szépen kiforr, vagy lesz egy édes vörösborom... :-)

Sajnos a lassú forrás (és az ehhez szükséges kénmentes tartás) miatt nagyon gyorsan eloxidálódott ez a kiváló anyag. Hogy jobbá tegyem, a 2016-os piros szőlők levével újraerjesztettem. Most gyorsan kiforrt és időben ként is kapott – remélhetőleg finom Pilos lesz belőle...

Szüret időpontja: 2015. szeptember 26. és 2016. október 1.
Mustfok: 20 MM
Érlelés: acéltartályban
Palackozás: ?
Készült: ?

A 2015-ös Olaszrizling mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlta a korábbi éveket. Az eddigi legtöbb és legmagasabb cukorfokú (vélhetőleg a legjobb minőségű is) termés leszedve, ledarálva, kipréselve pihen a hordók mélyén. Ez elképesztően jó érzés. Mivel ez lesz az első tételem, ami kereskedelmi forgalomba is kerül, szeretnék valami igazán jót alkotni, de ez nyilván nem csak rajtam múlik.

A bor szépen forr, nem sokára jön az első fejtés, aztán már csak pihennie kell egy kicsit a palackozásig. Az ízek és illatok már most ígéretesek, bár ilyenkor – érthető módon – még az erjedési ízek dominálnak.

UPDATE: Sajnos a bürokrácia és szabályozások útvesztőjében (és egy kicsit talán a minőség oltárán) elvérzett ez a bor – nem lehet belőle kereskedelmi tétel. Ettől még nagyon finom, tényleg az eddigi legjobb rizlingem. A laborértékekből látható, hogy a termés sem volt épp rossz anyag... A pincénél természetesen kóstolható, jövőre meg várjuk a következő évjáratot.

Szüret időpontja: 2015. szeptember 26. és október 24.
Mustfok: 19,5 MM (szüretkor mért közelítő érték)
Mustfok: 20,7 MM (laboreredményekből számított érték)
alkohol: 12,7 %
sav: 6,4 g/l
cukor: 10,9 g/l
Érlelés: 225l-es fahordóban (80%) valamint acéltartályban (20%)
Palackozás: 2016. július 2.
Készült: 674 palack

A '14-es év Olaszrizlingje kizárólag a Fácános terület terméséből készült (a Rozsdás rizlingje belekerült a Rozsdás birtokborba, a Rókalátón termett anyag meg értékelhetetlen minőségű lett, így nem került palackba).

Az évjárathatás itt is éreztette magát - viszonylag alacsony mustfokkal szüretelt jó ivású „kocsmabor” lett a végeredmény, a rizlingre jellemző telt zamatokkal és korty-végi kesernyével. Fröccsnek ideális, de én tisztán is szívesen iszom.

Szüret időpontja: 2014. október 11.
Mustfok: 18 MM
Érlelés: acéltartályban
Palackozás: 2015. szeptember 19.
Készült: 98 palack

A '14-es Rozsdás a legendás '14-es évjárat kiváló bora.:-)  Évjárati sajátosságként (irgalmatlan sok eső, kevés napsütés) vékonyabb, elegánsabb, frissebb ízvilággal rendelkezik, mint a korábbi évjárat hasonló itala. Ezt az acéltartályos érlelés segítségével sikerült megőrizni.

A kóstolás során először a virágméz illata lepi meg az embert, ami érdekes ellentétben áll a teljesen szárazra kierjedt, sárga húsú gyümölcsöket idéző zamatokkal.

Szüret időpontja: 2014. október 11.
Mustfok: 18,5 MM
Tárolás: fahordóban forrt, acéltartályban érett
Palackozás: 2015. szeptember 19.
Készült: 183 palack

A tavaly készülthöz képest az idei bor sokkal kiegyensúlyozottabb savú lett, így nem volt szükség házasításra. A termés hagyományos művelésű tőkéken érett (s e tőkék utolsó termése volt kivágásuk előtt) a Rókalátó vágóban.

A Rozsdás utolsó olyan évjárata, mely hagyományos művelésű tőkék terméséből készül – a 2014-es évtől az ezen a néven futó birtokborom alapját az azonos nevű vágó kordonos tőkéinek termése fogja képezni, azonban a technológia (vegyes telepítésű szőlő szeptember végi – október eleji egybeszüretelése, majd (esetleg) későbbi házasítása kései szüretelésű rizlinggel) és remélhetőleg az ízvilág marad.

A teljes folyamat során kénen kívül semmiféle adalékanyagot nem kapott, hat hónapot töltött 225l-es zempléni tölgyhordóban.

Szüret időpontja: 2013. szeptember 27-30.
Mustfok: 17,5 - 18 - 18,5 MM
Beavatkozás: fahordós érlelés 6 hónapig
Palackozás: 2014. július 5-6.
Készült: 287 palack

GabssyPress

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk. A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.