szerémi zöld 2017

Ez a bor adalékanyag-mentesen* készült.

Szerémi zöld: Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi magyar fajtáról van szó. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász.

A szerémi zöldet Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem. Eredete nem pontosan ismert, talán a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség (mint az nevéből valószínűsíthető), de lehet a mai Magyarország is. Minden bizonnyal Kárpát-medencei fajta.

A 2016-os nyolc palacknyi első termés méltó folytatása lett a 2017-es Szerémi zöld. A korábbi szüretnek köszönhetően jobban megőrződött a fajta különleges aromája és kellemes savai, ugyanakkor az alkohol is elegánsan húzódik meg a háttérben. Egy nagy üvegballonnyi ("egy akó") mennyiség készült ebből a különleges fajtából, mely forgalmi tételként Magyarországon egyedül nálunk található meg.

Technikai adatok (a laboreredményeknél elöl a NÉBIH adatai, zárójelben egy független labor eredményei láthatók):

szüret időpontja: 2017. október 1.
mustfok (szüretkor mért): 18,5 MM
termőhely: Csáford, Déloldal-dűlő
feldolgozási hely: Csáford, Medvebor Pince
alkohol: 11,11% (11,3%)
sav: 5,5 g/l (5,7 g/l)
ebből almasav: (1,8 g/l)
cukor: 14,5 g/l (17,8 g/l)
összes extrakt: 33,7 g/l (34,4 g/l )
üvegballonban erjesztve, acéltartályban érlelve
palackozás: 2018. május 31.

készült: 101 palack

 

*adalékanyag-mentes bor: A borkészítés során a pincében kénen kívül semmiféle engedélyezett vagy nem engedélyezett adalékanyagot (cukor, savpótlás, fajélesztő, élesztőtápsó stb.) és manipulatív technológiát (fordított ozmózis, fagyasztás stb.) nem használunk. A bor derítését (a palackállósághoz szükséges tisztítás) nagy tisztaságú borászati agyagásvánnyal (bentonit) végezzük, amit a derítés után kiszűrünk a borból. Mivel állati eredetű derítőanyagot nem használunk, ez a bor megfelel a vegán bor kritériumainak. A palackozás során csíramentes szűréssel biztosítjuk, hogy a továbbiakban már ne tudjanak káros mikrobiológiai folyamatok beindulni a palackban.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.