A freeblog.hu-n üzemeltetett régi blog anyagai kerültek fel ide, pusztán a történeti hűség kedvéért.

Végre láttam őket.

Íme:

Ezek csak a hordók

 

A hordók meg aki hordja

 

 

Holnap érkeznek a hordók. Végül - kisebb-nagyobb egyeztetések után - két használt spanyol hordó francia tölgyből, vörösborral pácolva :-P, meg egy vadi új, csak épp kicsit színhibás (túl sokat állt egy pincében) zempléni tölgyből készült közepesen pörkölt barrique hordó.

A terv: a két használt hordóban (megfelelő tisztítás után*) hagyni kiforrni a mustot, majd a kész bor egyik felét a barrique hordóban érlelni tavaszig, a többit meg acéltartályba fejteni (jó lesz töltögetni, inni stb.). Így össze tudom hasonlítani, milyen lesz a pörkölt, és milyen anélkül.

 

* A tisztítás menete Prohászka Ferenc szerint:

"Új hordó előkészítése

Új hordót csak megfelelő előkészítés után szabad használatba venni, mert a dongák pórusaiban sok olyan anyag van, melyek kioldódva a bornak kellemetlen faízt adnának. Az előkészítés a következő munkafolyamatokból áll.
Áztatás. A hordót hideg vízzel megtöltjük, melyet két-három napig benne tartunk, majd kiöntjük. Ajánlatos ezt kétszer-háromszor megismételni.
Forrázás. A hordóba - űrtartalma szerint - 5-20 l vagy több forró vizet öntünk és erősen bedugjuk. 10-15 percig hengergetjük, himbáljuk. Közben hol az egyik, hol a másik fenekére állítjuk, hogy a forró víz mindenütt behatolhasson a dongák pórusaiba. Ezután a dugót óvatosan egy pillanatra kiütjük és a gőzt kiengedjük, majd ismét hirtelen bedugaszoljuk a hordót. Ekkor meghengergetjük, majd fenékre állítjuk, és megvárjuk, amíg a víz hűlni kezd benne, akkor kiöntjük. A forrázást egyszer-kétszer megismételjük.
Forró szódás kezelés. A kiforrázott, még langyos hordóba 3%-os forró szódás (trisó, stb.) oldatot öntünk, és ugyanúgy forrázzuk vele a hordót, mint az előbb elmondottuk.
Újraforrázás. A szódás részek eltávolítása végett a hordót tiszta forró vízzel ismételten kiforrázzuk az előbbi módon.
Újraáztatás. A kiforrázott hordót két-három naponként váltott hideg vízzel újra kiáztatjuk.
Az így előkészített hordóba is először csak mustot ajánlatos tenni, bort csak azután, ha egyszer már must forrt benne.

Vörösboros hordók színtelenítése

Az olyan hordóban, amelybe vörösbort tettünk, a dongákba beivódva mindig marad vissza vörös színanyag, amely ha fehérbort teszünk bele, azt megfesti.
Ha rövid ideig akarjuk fehérbor szállítására használni, akkor úgy színtelenítjük, hogy mésztejet öntünk bele, utána meghengergetjük, hogy a hordó belsejének minden részét bevonja. Egy-két nap múlva a meszet hideg vízzel alaposan kimossuk a hordóból.
Tökéletes színtelenítést az új hordók előkészítésénél leírt eljárással tudunk elérni."
(Prohászka Ferenc: Szőlő és bor Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982. Tizenharmadik, javított kiadás)

Meglehetősen olcsón sikerült hozzájutnom három használt barrique hordóhoz. 3-4 évesek, jó állapotban vannak, és gyakorlatilag ingyen felhozzák nekünk Pécelre.

Jövő héten érkeznek, s már nagyon kíváncsi vagyok.

Aztán jöhet a tisztítás minden erővel, hogy a vörösbor nyomai eltűnjenek belőle... (Nincs valakinek valami jó tippje? Én már arra is gondoltam, hogy Decolorral is áztatom. Plusz a szokásos trisós-citromsavas-forróvizes-áztatásos-kétnaponta_vízcserélős mutatvány. Idén már szeretnék ebben erjeszteni.)

A bor napsugár. A bor esti szél.
A bor forró nyár. A bor néma tél.

A bor költészet. A bor tudomány.
A bor pillanat. A bor hagyomány.

A bor hűség. A bor csalfaság.
A bor szentség. A bor szomjúság.

A bor jellem. A bor hajlam.
A bor bűbáj. A bor vegytan.

A bor természet. A bor alkotás.
A bor szenvedély. A bor hivatás.

A bor bölcsesség. A bor vigasság.
A bor rejtelem. A bor igazság.

Szüleimmel a nyár folyamán hirtelen felindulásból vásároltunk egy negyed hektáros minibirtokot Zalában. A helyet még nem láttam, szinte semmit nem tudok róla, mégis: régi álmom vált valóra; ha így megy tovább, borászkodni kezdek. Ezt az oldalt azért indítottam, hogy - nagy elődeimhez méltó módon - én is blogban örökítsem meg boraim keletkezését, küszködéseimet a földdel, az időjárással, és örömeimet a szőlővel.

5. oldal / 5

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.