A freeblog.hu-n üzemeltetett régi blog anyagai kerültek fel ide, pusztán a történeti hűség kedvéért.

Ezt a cikket – legalábbis az első felét – megírtam már egyszer valamikor február elején, aztán úgy elszállt, mintha sose’ lett volna. Ezen persze felmérgeltem magam, és nagyon nem volt hangulatom újrakezdeni a dolgot. Aztán beláttam, hogy ezen események – és Luca – nélkül szegényebb lenne ez a honlap. Viszont a szép hosszú és élménydús cikk reprodukálása meghaladja jelenlegi képességeimet, így csak rövid összefoglalóra telik tőlem.

Ahogy azt a FB-on már írogattam, a múlt hét végén lent voltunk a Tanyán és komoly ültetésbe fogtunk. A terv az volt, hogy a korábban megvásárolt csemegeszőlőket, valamint a 173 db Szerémi zöldet és 195 db Szigeti oltványt helyezzük végső nyugalomra, ha egy mód van rá, motoros földfúró segítségével.

Az elmúlt két hétben ismét sokat tevékenykedhettem a Birtokon. Sok elképzelésem vált valóra, és sok elképzelésem változott vagy alakult másképp, mint eredetileg gondoltam.

Kezdjük mindjárt a borokkal:

Túl vagyunk a második szüreten is (ha a Cserszegi szüretét is beleszámolom, a harmadikon), hordóban (és/vagy tartályban) a must, mindegyikben beindult a forrás. Sajnos azonban a második szüreten is 18MM-el szüreteltem a saját szőlőt. Hát, nem ez lesz az évszázad bora – bár a 18MM  a legtöbb helyen jónak számít, én még jobbat szeretnék. Ennek kapcsán át kell gondolni néhány dolgot: Mi lehet az oka, hogy komoly terméskorlátozás és késői szüret ellenére alacsonyabb a mustfok a vártnál? Hol rontottam el?

avagy két szék között

Ismét itt vagyok a Birtokon, ahogy a múlt héten is töltöttem itt pár napot. Nézegetem a készülő borokat, várom a Rizling érését és készülök a novemberi ültetésre.

A múlt héten kaptam a hírt, hogy a Földhivatal is bejegyezte nevemre a Fácánost. Ennek megfelelően a hét végén neki is láttunk anyuval meg apuval a pusztításnak: a leendő Szigeti vágó helyét igyekeztünk megtisztítani a dzsungeltől, bozótostól, Lázár Ervin szavával lándzsával, karddal, baloskával, péklapáttal, szablyával, vassal, vérrel, vencsellővel. De leginkább ágvágóval, druzsbával, fűkaszával, egyebekkel.

Szeptember utolsó hétvégéjén megtartottuk a korai fajták (hagyományos művelésű) szüretét, ennek ürügyén viszont beszámolnék a különböző fejlesztésekről, változásokról a Birtokon.

Első és legfontosabb hírem, hogy az idén már általam művelt, eredetileg Józsi bácsi tulajdonát képező „Fácános” vételárát kifizettem, így azt már sajátomként kezelhetem. A terület nagy része akácerdővé vált szőlő (még látszanak a kipusztult tőkék és a kordonoszlopok), de tartozik hozzá egy kis présház bortárolóval, gyümölcsös, közel 400 rizling tőke 12 sorban (itt-ott kidőlt-bedőlt) kordonon, valamint egy frissen beszántott terület (ahova a tavasszal 160 tőke cserszegit szeretnék ültetni – mivel ez a terület párás és fagyveszélyes a többi területhez képest). A házat az őszre rendbe akartam tenni (meszelés, bortároló palacktárolóvá alakítása, feldolgozó helységbe jancsikályha és két-három összecsukható ágy beszerzése „szükségszállásnak”), de erre, sajnos, az idén nem került sor.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.