sárfehér*

Szőlőmben terveim szerint három különböző helyről szaporított Sárfehér szőlőt fogok meghonosítani. Erőst kíváncsi leszek a különbségekre.

Az egyik fajta a Somlóról származik, ott kísérleti termesztésbe van vonva (bár a szőlészet korábbi vezetője a sorok hiányait Juhfarkkal pótolta, így hosszú távon nem egységes ültetvényről van szó). A másik változat egy kedves és népszerű hobbiborász ültetvényéből lesz szaporítva. Ő vélhetően egy ismert és a régi fajták felkarolását szívügyének tekintő borász ültetvényéből szerezte. A harmadik klón a pécsi Kutatóintézet fajtagyűjteményéből való...

 

Legismertebb társnevei: Szagos sárfehér, Alföldi szőlő, Bátai, Zsige. 

Eredete: Molnár szerint eredeti magyar fajta, amely a Bálinttal és a Juhfarkkal együtt a híres neszmélyi, a Juhfarkkal és a Furminttal együtt pedig a híres somlói bort adta.

Elterjedtsége: Ma már csak elszórtan fordul elő. A somlói borvidéken tőkéi szinte kivesztek.

Leírása: Tőkéje erős növekedésű. Vesszői erősek, rövid ízközűek, sárgás pirosas barna színűek. Vitorlája gyapjas, sárgászöld színű, enyhén bronzos árnyalatú, fiatal levelei sárgászöldek, kissé összehajlók, a színükön elszórtan gyapjas szőrösek. Levele középnagy, kerekded, ötkaréjú. Oldalöblei mélyek vagy közepesmélyek, a felsők zártak vagy záródók, az alsók nyíltak. Vállöble zárt vagy záródó. Fogai közepes nagyok, hegyesek. Színe világoszöld, kissé hólyagos. Fonáka gyapjas. Levéllemeze hullámos, vastagszövetű. Erei, levélnyele és hajtása zöld. Virága funkcionálisan nővirág. Fürtje középnagy (fürtátlagsúlya kb. 14 dkg), hengeres vagy ágas, közepesen tömött vagy laza. Fürtnyele rövid. Bogyói középnagyok, gömbölyűek (15x15 mm) lédúsak, fehéressárgák, ritkán pontozottak.

Termesztési értéke: Mivel gyakran rosszul termékenyül, keveset terem. Október elején érik.

A régi leírások a legjobb minőséget adó borszőlőfajták között emlegetik. Borával ma már inkább csak a kísérleti telepeken találkozunk. Bora zamatos, kellemes savtartalmú, pecsenyeminőségű. A nevében helyenként szereplő „szagos” jelző is borának jellegzetes ízére utal.

Rövidcsapon egyes helyeken kevés fürtöt hoz, ezért a nagyobb termésbiztosításért ajánlatos hosszabbra metszeni.

Ugyancsak a régi leírások szerint, van egy többet termő, virágzáskor nem rúgó változata, amelyet Öreg sárfehér néven ismerünk.

A Sárfehér az utóbbi évtizedekben teljesen a gyűjteményekbe szorult vissza. Ma már nem is szerepel a telepítésre ajánlott fajták között. Az Izsáki sárfehér (1999 óta: Arany sárfehér) a megtévesztő, azonos név ellenére ezzel a fajtával nem azonos, mert a két fajta teljesen eltérő származású és tulajdonságú. Németh Márton ampelográfus a zavar elkerülése végett az utóbbi fajtát egyszerűen „Izsáki”-nak nevezi.

 

* CSEPREGI Pál - ZILAI János: Szőlőfajtáink. Ampelográfia, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 1960

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.