rózsamáli

A Somló-hegy (székelyek kedvéért: Somló-bucka) keleti oldalában van egy kis házikerti jellegű birtok, s ott a pince mellett van egy öreg tőke. A tulajdonos szerint filoxéra előtti telepítés, s ez igaz is lehet: ránézésre valahol a 150 és a 300 év között lehet a kora. A tulajdonos szerint (aki már nem fiatal) az ősök és elődök Rózsamálinak mondták a fajtáját.

Ezzel csak az az egyetlen probléma, hogy ilyen nevű fajta nem létezik, még a pécsi Kutatóban sem.

A Rózsa-mál a Gyulafehérvári Érsekség valamikori tulajdonában lévő dűlő, ahol az érsekségnek ma is van egy kis (kb. négy hektárnyi) területe.

Ma a Rózsamáli modern fajtákból készült cuvée, fajtaösszetétele: Szürkebarát, Fehér leányka, Járdovány, Kövér, Ottonel muskotály és Olaszrizling. A régi Rózsamáli azonban (ha hinni lehet Vörösmartynak, Kemény Zsigmondnak vagy Krúdy Gyulának) nem ezekből a fajtákból állt. A hagyomány szerint (szokásos „kis cuvée” módjára) három fajta adta: a Kövérszőlő, a Járdovány és a Királyszőlő.

Abból indultunk ki, hogy a somlói tőke neve mindenképpen valahogyan kötődik a Rózsa-málhoz, hiszen nem véletlen, hogy pont ezen a néven emlegetik. Azt feltételezem, hogy valamelyik ős Erdélyből hozott vesszőt, és a Rózsa-mál dűlőből szaporított szőlőt nevezte a maga módján Rózsamálinak, nem ismerve a fajta valódi nevét.

A fenti három fajta közül a Kövérszőlő ismert ha nem is elterjedt fajta, leírása, fényképei fellelhetők az interneten is. Tőkénk azonban, bár nagyon hasonlít rá, bizonyos okokból valószínűleg mégsem ez a fajta.

A Járdovány a korabeli leírók szerint meglehetősen hitvány és gyenge minőségű szőlő. Alakja, levelei egyáltalán nem hasonlítanak Rózsamálinkra.

Maradna a Királyszőlő, mint lehetséges fajta, azonban ez a fajta – a néhány régi forrást leszámítva – szinte semmilyen gyűjteményben, ampelográfiában nem szerepel. Egyetlen utalás szerepel rá Pernesz György: Új szőlőfajták a nemzeti listán c. 2008-as írásában, e szerint a 2008. december 8. óta engedélyezett Demjén fajta (melyet a bejelentő eredetileg a Tokajban hagyományos Budai gohér néven jelentett be) egyik hasonneve a Királyszőlő.

Véleményem szerint ez az öreg tőke ennek a Demjén/Királyszőlő/Budai gohér fajtának egyik utolsó saját gyökerén élő példánya. Kellemes parfümös ízű, jó savú, jó cukorgyűjtő. Korai érésű, nem rothad.

E szőlőből sikerült szaporíttatnom néhány tőkét a somlói tulajdonosnak és kedvenc oltványkészítőmnek köszönhetően...

 

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.