A hét végén Cilivel és Petrával jártunk a Zsáklakban, Feri pedig szombat este csatlakozott hozzánk.

A cél a meglévő területek metszése volt, s mivel a lányok ilyen munkát még nem csináltak (legalábbis úgy, ahogy én elképzeltem, még biztos nem), először egy kis „szakmai továbbképzésre” került sor.

A probléma természetesen összetett volt. Elsősorban Rambo és Balogh Zoli hatására ugyanis hosszú távon (a Rizlingnél mindenképpen, a többi fajtánál majd kialakul – a Cserszeginél megmarad az ernyőművelés, a Szerémi zöldnél meglátjuk, mennyire termékenyek a rügyek, s attól függően guyot- vagy kordon, a Furmint P26-nál meg hasonlóképp: egyelőre nem tudom, ennek a klónnak az alsó rügyei mennyire termékenyek, ha nem eléggé, akkor itt is marad a guyot-művelés) szeretnék áttérni a kordonkaros művelésmódra.

A mi vidékünkön az ernyőművelés a divat alacsony kordonon, s eddig én az ehhez oly nagyon hasonlító guyot-művelést alkalmaztam. Azonban a tavalyi évben a Rókalátó dűlő Rizlingesében már odafigyeltem rá, hogy egyetlen szálvesszőt hagyjak csak meg tőkénként, ezeket azonos irányba, rendezetten húzzam le vízszintesre, s ha egy mód van rá, a hajtásválogatáskor szép egyenletes eloszlásban maradjanak vesszők (amikből majd az idén ki lehet alakítani a termőalapokat).

Ezt a cikket – legalábbis az első felét – megírtam már egyszer valamikor február elején, aztán úgy elszállt, mintha sose’ lett volna. Ezen persze felmérgeltem magam, és nagyon nem volt hangulatom újrakezdeni a dolgot. Aztán beláttam, hogy ezen események – és Luca – nélkül szegényebb lenne ez a honlap. Viszont a szép hosszú és élménydús cikk reprodukálása meghaladja jelenlegi képességeimet, így csak rövid összefoglalóra telik tőlem.

Ahogy azt a FB-on már írogattam, a múlt hét végén lent voltunk a Tanyán és komoly ültetésbe fogtunk. A terv az volt, hogy a korábban megvásárolt csemegeszőlőket, valamint a 173 db Szerémi zöldet és 195 db Szigeti oltványt helyezzük végső nyugalomra, ha egy mód van rá, motoros földfúró segítségével.

Az elmúlt két hétben ismét sokat tevékenykedhettem a Birtokon. Sok elképzelésem vált valóra, és sok elképzelésem változott vagy alakult másképp, mint eredetileg gondoltam.

Kezdjük mindjárt a borokkal:

Túl vagyunk a második szüreten is (ha a Cserszegi szüretét is beleszámolom, a harmadikon), hordóban (és/vagy tartályban) a must, mindegyikben beindult a forrás. Sajnos azonban a második szüreten is 18MM-el szüreteltem a saját szőlőt. Hát, nem ez lesz az évszázad bora – bár a 18MM  a legtöbb helyen jónak számít, én még jobbat szeretnék. Ennek kapcsán át kell gondolni néhány dolgot: Mi lehet az oka, hogy komoly terméskorlátozás és késői szüret ellenére alacsonyabb a mustfok a vártnál? Hol rontottam el?

GabssyPress

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk. A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.