telepítgetünk

Ahogy azt a FB-on már írogattam, a múlt hét végén lent voltunk a Tanyán és komoly ültetésbe fogtunk. A terv az volt, hogy a korábban megvásárolt csemegeszőlőket, valamint a 173 db Szerémi zöldet és 195 db Szigeti oltványt helyezzük végső nyugalomra, ha egy mód van rá, motoros földfúró segítségével.

Péntek reggel indultunk Kőbánya-Kispestről, s várható volt, hogy csak kora délutánra érünk le. Az a feneség a késő őszi vagy téli kerti munkákban, hogy eszméletlenül korán sötétedik, és így alig lehet valamit csinálni. Ez egyébként az egész hétvégére rányomta a bélyegét...

Egy gyors ebéd után kikölcsönöztük a földfúrót, és a nap utolsó sugarainál még kipróbáltuk. A tavalyi tapasztalatokkal ellentétben csodálatosan gyorsan tudtunk vele dolgozni, s ez komoly reményekre adott okot. Az így kifúrt néhány helyre Andi egyből elkezdte berakni a csemegeszőlőket.

Andi ültet

Mikor ránk sötétedett, a pincében folytattuk a tevékenykedést: a kiforrt Rozsdás alapanyagot kellett átfejteni üvegballonba meg acélba. Ezt a tételt hosszú távon (kb. 5 hónap) szeretném fahordóban érlelni, de jelenleg kizárólag 225 literes francia hordóim vannak (a Józsi bácsitól megmentett hordókról egyelőre semmit nem tudok - ha időm lesz és az időjárás is engedi megnézzük őket, de némi felújítási procedúra mindenképp rájuk fog férni), a bor mennyisége meg kb. 180 liter lett. A szomszédból szüretelt Stoppossal akarom majd kiegészíteni, de az még forrásban van, majd a decemberi fejtéskor tudok mindent a helyére tenni.

Megkóstoltuk viszont a még mindig forrásban lévő Olaszrizlinget meg a Cserszegit is, s mindkettő nagyon ígéretes.

A Szigeti-vágó ültetésre előkészítve

Másnap aztán nekiláttunk a fúrásnak: sötétedésig éppen sikerült az összes lyukat kifúrnunk, s még épp határidőre a fúrót visszajuttatni a kölcsönzőbe. A vállunk táján és a karjainkban soha nem tapasztalt módon éreztük az izomlázat, úgy elfáradtunk, hogy beszélni is alig tudtunk, de a fáradalmakat kellemes termálvízben ücsörögve pihenhettük ki.

A torpedóromboló trágyaszállítóvá alakítva

Mivel a fúrással kész voltunk, s ezalatt Andi is igen jól haladt az ültetéssel, úgy gondoltuk, a hátralévő munkákat sitty-sutty meg tudjuk csinálni. Tévedtünk. Vasárnap este már alig látva, a szürkületben néha egymás lábát is oltványnak nézve küzdöttünk, s még mindig messze voltunk attól, hogy készen legyünk. Nem túl elégedetten tértünk nyugovóra.

Hétfőn aztán korán kelve tényleg jobban haladtunk, és sikerült befejeznünk a művet! Gyönyörű lett a terület! Az azóta szinte folyamatosan csöpörgő eső pedig jól beáztatja a talajt. Szép az élet!

 A hétvégéről készült képek itt láthatók.

My Wines

Ez a bor természetes bor*! A 2017-es Olaszrizling és Cserszegi házasításából született bor mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlta a korábbi éveket. Az eddigi legtöbb és legmagasabb cukorfokú (s nyilván legjobb minőségű is) termés leszedve, ledarálva, kipréselve pihen a hordók mélyén. Ez elképesztően jó érzés. Mivel ez lesz az első tételem, ami kereskedelmi forgalomba is kerül, szeretnék valami igazán jót alkotni, de ez nyilván nem csak rajtam múlik. A bor szépen forr, nem sokára jön az első fejtés, aztán már csak pihennie kell egy kicsit a palackozásig. Az ízek és illatok már most ígéretesek, bár ilyenkor – érthető módon – még az erjedési ízek dominálnak.
Ez a bor természetes bor*! Ez a különleges bor a 2018. év terméséből két különböző termőhelyen termett, két különböző technológiával készült bor házasításaként született. A Szent György-hegy vulkanikus kúpján érett Olaszrizling öt hónapot töltött fahordóban, míg a zalai löszhátak Cserszegi fűszeres termése teljesen reduktív technológiával (de adalékmentesen!) érlelődött zalaszentgróti pincénkben.
Olaszrizling, ahogy mi szeretjük. A Déloldal-dűlő finom olaszrizlingjét a lehető legegyszerűbb módon szerettük volna megmutatni: hagyományos, fahordós erjesztés és érlelés után került palackba ez a tétel. A hangsúlyos savakat a minimális maradékcukor teszi kerekké.
Ez a bor természetes bor*. Szerémi zöld: Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi magyar fajtáról van szó. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász. A szerémi zöldet Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem. Eredete nem pontosan ismert, talán a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség (mint az nevéből valószínűsíthető), de lehet a mai Magyarország is. Minden bizonnyal Kárpát-medencei fajta.

 

The Vineyard

The centre of the estate - and the majority of our own territories - can be found on the southern side of the "Csáford" hill. According to the locals, it is the best vineyard of the neighborhood: it used to be planted full of vine but most of them have been abandoned since.

Our vineyard is situated in the Zala hills region, in the northern corner of Zala county, on the right side of the river Zala (not far beyond its Zalabér bend), sloping South in a West-East laying, closed valley.

We have some newly planted terroirs in Óhíd, right next to Saint Anne's chapel. We also rent terroirs on St George's mountain (Szent György-hegy – on the north bank of the lake Balaton) which is considered one of the most special wine-producing regions of Hungary; and we buy grapes from Dörgicse, also in the Balaton north bank region.

 

 

About Myself

For most of us, wine is present in our lives as some mystical drink. Unfortunately, many encounter it in improper ways... I was lucky enough to be always steered towards the civilized consumption of quality wines by my friends and acquaintances.

The idea of actually cultivating vine came up many times in conversation though usually only as a joke. Then in 2010 my parents bought a small estate in Zala county, complete with a tiny bungalow and 200 producing vines. This was the estate that I set off to tidy up and cultivate (back then still "commuting" from the other end of the country, Szeged), only to realise on the fly, that this is indeed what I want to do on the long run.

From this point on only my opportunities restrained my endeavours: I tried to (re)plant the empty fields as well as buy new ones as close as possible. Meanwhile I strove to learn all that I could about vine and wine.

My most important master on this journey of learning was Béla Fekete: the two seasons that I had the privilege to spend in his cellar taught me almost everything I know. His winery played a pioneering role in re-establishing the honour of the Somló wine region after the regime change, and his crystal clear, traditional technique is a valid source for modern wineries, too.

I also attend formal training to strengthen my professional knowledge as a student of the Georgikon Faculty of the University of Pannonia, under the guidance of László Kocsis Dr.

About the Team

I cannot sufficiently emphasize that no vineyard or cellar can operate as a one-man show: without adequat help it is sentenced to death. In our case family and friendly ties play an important role but naturally we can't and shouldn't forget about the hired helpers either, even if they too grow out mostly from our friends.A few people work for us on an occasional basis, and from March 2019 Áron is our permanent (part-time) employee whose help makes our job more efficient.

 

Contacts

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Map

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.