rózsamáli

A Somló-hegy (székelyek kedvéért: Somló-bucka) keleti oldalában van egy kis házikerti jellegű birtok, s ott a pince mellett van egy öreg tőke. A tulajdonos szerint filoxéra előtti telepítés, s ez igaz is lehet: ránézésre valahol a 150 és a 300 év között lehet a kora. A tulajdonos szerint (aki már nem fiatal) az ősök és elődök Rózsamálinak mondták a fajtáját.

Ezzel csak az az egyetlen probléma, hogy ilyen nevű fajta nem létezik, még a pécsi Kutatóban sem.

A Rózsa-mál a Gyulafehérvári Érsekség valamikori tulajdonában lévő dűlő, ahol az érsekségnek ma is van egy kis (kb. négy hektárnyi) területe.

Ma a Rózsamáli modern fajtákból készült cuvée, fajtaösszetétele: Szürkebarát, Fehér leányka, Járdovány, Kövér, Ottonel muskotály és Olaszrizling. A régi Rózsamáli azonban (ha hinni lehet Vörösmartynak, Kemény Zsigmondnak vagy Krúdy Gyulának) nem ezekből a fajtákból állt. A hagyomány szerint (szokásos „kis cuvée” módjára) három fajta adta: a Kövérszőlő, a Járdovány és a Királyszőlő.

Abból indultunk ki, hogy a somlói tőke neve mindenképpen valahogyan kötődik a Rózsa-málhoz, hiszen nem véletlen, hogy pont ezen a néven emlegetik. Azt feltételezem, hogy valamelyik ős Erdélyből hozott vesszőt, és a Rózsa-mál dűlőből szaporított szőlőt nevezte a maga módján Rózsamálinak, nem ismerve a fajta valódi nevét.

A fenti három fajta közül a Kövérszőlő ismert ha nem is elterjedt fajta, leírása, fényképei fellelhetők az interneten is. Tőkénk azonban, bár nagyon hasonlít rá, bizonyos okokból valószínűleg mégsem ez a fajta.

A Járdovány a korabeli leírók szerint meglehetősen hitvány és gyenge minőségű szőlő. Alakja, levelei egyáltalán nem hasonlítanak Rózsamálinkra.

Maradna a Királyszőlő, mint lehetséges fajta, azonban ez a fajta – a néhány régi forrást leszámítva – szinte semmilyen gyűjteményben, ampelográfiában nem szerepel. Egyetlen utalás szerepel rá Pernesz György: Új szőlőfajták a nemzeti listán c. 2008-as írásában, e szerint a 2008. december 8. óta engedélyezett Demjén fajta (melyet a bejelentő eredetileg a Tokajban hagyományos Budai gohér néven jelentett be) egyik hasonneve a Királyszőlő.

Véleményem szerint ez az öreg tőke ennek a Demjén/Királyszőlő/Budai gohér fajtának egyik utolsó saját gyökerén élő példánya. Kellemes parfümös ízű, jó savú, jó cukorgyűjtő. Korai érésű, nem rothad.

E szőlőből sikerült szaporíttatnom néhány tőkét a somlói tulajdonosnak és kedvenc oltványkészítőmnek köszönhetően...

 

My Wines

Olaszrizling, ahogy mi szeretjük. A Déloldal-dűlő finom olaszrizlingjét a lehető legegyszerűbb módon szerettük volna megmutatni: hagyományos, fahordós erjesztés és érlelés után került palackba ez a tétel. A hangsúlyos savakat a minimális maradékcukor teszi kerekké.
Ez a bor természetes bor*! A 2017-es Olaszrizling és Cserszegi házasításából született bor mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlta a korábbi éveket. Az eddigi legtöbb és legmagasabb cukorfokú (s nyilván legjobb minőségű is) termés leszedve, ledarálva, kipréselve pihen a hordók mélyén. Ez elképesztően jó érzés. Mivel ez lesz az első tételem, ami kereskedelmi forgalomba is kerül, szeretnék valami igazán jót alkotni, de ez nyilván nem csak rajtam múlik. A bor szépen forr, nem sokára jön az első fejtés, aztán már csak pihennie kell egy kicsit a palackozásig. Az ízek és illatok már most ígéretesek, bár ilyenkor – érthető módon – még az erjedési ízek dominálnak.
Ez a bor természetes bor*. Szerémi zöld: Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi magyar fajtáról van szó. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász. A szerémi zöldet Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem. Eredete nem pontosan ismert, talán a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség (mint az nevéből valószínűsíthető), de lehet a mai Magyarország is. Minden bizonnyal Kárpát-medencei fajta.
Ez a bor természetes bor*! Ez a különleges bor a 2018. év terméséből két különböző termőhelyen termett, két különböző technológiával készült bor házasításaként született. A Szent György-hegy vulkanikus kúpján érett Olaszrizling öt hónapot töltött fahordóban, míg a zalai löszhátak Cserszegi fűszeres termése teljesen reduktív technológiával (de adalékmentesen!) érlelődött zalaszentgróti pincénkben.

 

The Vineyard

The centre of the estate - and the majority of our own territories - can be found on the southern side of the "Csáford" hill. According to the locals, it is the best vineyard of the neighborhood: it used to be planted full of vine but most of them have been abandoned since.

Our vineyard is situated in the Zala hills region, in the northern corner of Zala county, on the right side of the river Zala (not far beyond its Zalabér bend), sloping South in a West-East laying, closed valley.

We have some newly planted terroirs in Óhíd, right next to Saint Anne's chapel. We also rent terroirs on St George's mountain (Szent György-hegy – on the north bank of the lake Balaton) which is considered one of the most special wine-producing regions of Hungary; and we buy grapes from Dörgicse, also in the Balaton north bank region.

 

 

About Myself

For most of us, wine is present in our lives as some mystical drink. Unfortunately, many encounter it in improper ways... I was lucky enough to be always steered towards the civilized consumption of quality wines by my friends and acquaintances.

The idea of actually cultivating vine came up many times in conversation though usually only as a joke. Then in 2010 my parents bought a small estate in Zala county, complete with a tiny bungalow and 200 producing vines. This was the estate that I set off to tidy up and cultivate (back then still "commuting" from the other end of the country, Szeged), only to realise on the fly, that this is indeed what I want to do on the long run.

From this point on only my opportunities restrained my endeavours: I tried to (re)plant the empty fields as well as buy new ones as close as possible. Meanwhile I strove to learn all that I could about vine and wine.

My most important master on this journey of learning was Béla Fekete: the two seasons that I had the privilege to spend in his cellar taught me almost everything I know. His winery played a pioneering role in re-establishing the honour of the Somló wine region after the regime change, and his crystal clear, traditional technique is a valid source for modern wineries, too.

I also attend formal training to strengthen my professional knowledge as a student of the Georgikon Faculty of the University of Pannonia, under the guidance of László Kocsis Dr.

About the Team

I cannot sufficiently emphasize that no vineyard or cellar can operate as a one-man show: without adequat help it is sentenced to death. In our case family and friendly ties play an important role but naturally we can't and shouldn't forget about the hired helpers either, even if they too grow out mostly from our friends.A few people work for us on an occasional basis, and from March 2019 Áron is our permanent (part-time) employee whose help makes our job more efficient.

 

Contacts

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Map

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.