Ez a bor természetes bor*!
A 2017-es Olaszrizling és Cserszegi házasításából született bor mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlta a korábbi éveket.
Az eddigi legtöbb és legmagasabb cukorfokú (s nyilván legjobb minőségű is) termés leszedve, ledarálva, kipréselve pihen a hordók mélyén. Ez elképesztően jó érzés. Mivel ez lesz az első tételem, ami kereskedelmi forgalomba is kerül, szeretnék valami igazán jót alkotni, de ez nyilván nem csak rajtam múlik.
A bor szépen forr, nem sokára jön az első fejtés, aztán már csak pihennie kell egy kicsit a palackozásig. Az ízek és illatok már most ígéretesek, bár ilyenkor – érthető módon – még az erjedési ízek dominálnak.
UPDATE: A tavasszal a két tétel házasítása megtörtént, kíméletes szűrés után májusban visszük palackoztatni. Palackozóüzemnek Istvándy Jenő szentbékkálai pincészetét választottuk.
UPDATE: A bor 2019. április 13-án nemzetközi mezőnyben ezüstérmes lett a dunaszerdahelyi MUN-DUS Nemzetközi Borversenyen.
Technikai adatok (a laboreredményeknél elöl a NÉBIH adatai, zárójelben egy független labor eredményei láthatók):
szüret időpontja: 2017. augusztus 28. (cserszegi), október 10. (olasz előszüret) és október 28-29. (olasz nagy része)
mustfok (szüretkor mért): 20MM
termőhely: Csáford, Déloldal-dűlő
feldolgozási hely: Csáford, Medvebor Pince
alkohol: 12,99% (13,2%)
sav: 5,5g/l (5,6g/l)
ebből almasav: (1,3g/l)
cukor: 5,7g/l (6,2g/l)
extrakt: 23,9g/l
érlelés: öt hónapon keresztül 225l-es fahordóban (olaszrizling) valamint acéltartályban (cserszegi)
palackozás: 2018. május 31.
Készült: 1040 palack
A bor forgalomba került ezzel a címkével is a Nagyváthy Néptáncegyüttes 50. születésnapja alkalmából.
*természetes bor: A borkészítés során a pincében kénen kívül semmiféle engedélyezett vagy nem engedélyezett adalékanyagot (cukor, savpótlás, fajélesztő, élesztőtápsó stb.) és manipulatív technológiát (fordított ozmózis, fagyasztás stb.) nem használunk. A bor derítését (a palackállósághoz szükséges tisztítás) nagy tisztaságú borászati agyagásvánnyal (bentonit) végezzük, amit a derítés után kiszűrünk a borból. Mivel állati eredetű derítőanyagot nem használunk, ez a bor megfelel a vegán bor kritériumainak. A palackozás során csíramentes szűréssel biztosítjuk, hogy a továbbiakban már ne tudjanak káros mikrobiológiai folyamatok beindulni a palackban.