szerémi zöld 2018

Ez a bor természetes bor*.

Szerémi zöld: Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi magyar fajtáról van szó. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász.

A szerémi zöldet Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem. Eredete nem pontosan ismert, talán a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség (mint az nevéből valószínűsíthető), de lehet a mai Magyarország is. Minden bizonnyal Kárpát-medencei fajta.

2018-ban is törekedtünk a fajta illat- és zamatanyagainak minél tökéletesebb bemutatására. A korábbi szüretnek köszönhetően jobban megőrződött a fajta különleges aromája és kellemes savai, ugyanakkor az alkohol is elegánsan húzódik meg a háttérben. Egy hektónyi mennyiség készült ebből a különleges fajtából, mely az idei évben nem kerül kereskedelmi forgalomba, csak a pincénél kóstolható.

Technikai adatok:

szüret időpontja: 2018 szeptember 19.
mustfok (szüretkor mért): 20 MM
termőhely: Csáford, Déloldal-dűlő
feldolgozási hely: Csáford, Medvebor Pince
alkohol: 12,01
sav: 5,7 g/l
cukor: 5,3 g/l
összes extrakt: 26,2 g/l
üvegballonban erjesztve, acéltartályban érlelve
palackozás: 2019. július 28.

készült: 135 palack

 

*természetes bor: A borkészítés során a pincében kénen kívül semmiféle engedélyezett vagy nem engedélyezett adalékanyagot (cukor, savpótlás, fajélesztő, élesztőtápsó stb.) és manipulatív technológiát (fordított ozmózis, fagyasztás stb.) nem használunk. A bor derítését (a palackállósághoz szükséges tisztítás) nagy tisztaságú borászati agyagásvánnyal (bentonit) végezzük, amit a derítés után kiszűrünk a borból. Mivel állati eredetű derítőanyagot nem használunk, ez a bor megfelel a vegán bor kritériumainak. A palackozás során csíramentes szűréssel biztosítjuk, hogy a továbbiakban már ne tudjanak káros mikrobiológiai folyamatok beindulni a palackban.

Contacts

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Map

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.