Itt az ideje, hogy kissé összegezzem az elmúlt időszakban történteket, meg egy kicsit – így a neten is – összefoglaljam, mi mindent kéne csinálni a következő hónapokban.

Az első és egyik legfontosabb újdonság, hogy 2016 nyarától főállású szőlőtermelő lettem – ez, sajnos, egyelőre a boreladásokban nem nyilvánul meg (technikai, technológiai és adminisztrációs okokból nem sikerült forgalomba hozni a 2015-ös Grizzlinget), de már főmunkaidőben a Birtokon vagyok, s igyekszem minél több időt valóban a szőlőtőkékkel és a borokkal tölteni. Ennek köszönhető az is, hogy a Zala Megyei Kormányhivatalnál sikerült elnyernem egy pályázatot, mellyel elsősorban a meglevő területek támszerkezetét tudtam rendbe hozni (vagy kialakítani), valamint sikerült vennem két jó minőségű és vadonatúj ászokhordót is. Lett egy MF70 típusjelzésű csehszlovák kétkerekű traktorom (NEM rotációs kapa, hiszen körkéses kasza, eke, utánfutó is tartozik hozzá az elmaradhatatlan talajmaró adapteren túl), beruháztam végre egy komoly („félprofesszionális”) fűkaszába (nagyjából kétszer-háromszor olyan gyorsan lehet vele dolgozni, mint a korábbi kínai csodákkal), lett zúzó-bogyózó a szüretekhez (igaz, még csak kézi hajtású) és a szokásos kísérletező kedvemet sem veszítettem el.

 

Bővebben...

“Vallom, hogy a szőlészet és a borászat elsősorban mesterség, azaz bár kellenek hozzá megfelelő képességek, ha a munka szeretete, a cél és a szükséges szakmai tudás megvan, akkor kiváló borok fognak születni.” Hogyan lesz zalai borász egy alföldi egyetemistából?

Stenszky Cecília czikke a librarius.hu-n

...és a folytatás

Áldás Birtok

Régi adósságomnak teszek eleget ezzel a bejegyzéssel, egyúttal számos dologról beszámolok, amik általában nem nagyon látszanak a színfalak mögött.

Talán a legfontosabb dolog, amiről kezdettől fogva beszélni akartam, csak a hogyan és a mikor nem adatott meg: az egész szőlővel való munkám során folyamatosan Isten áldását érzem; minden pillanatban azt élem meg, valóban ez a feladatom, itt a helyem. Ez néha „hétköznapi” csodákkal valósul meg, néha hatalmas és eget rengető események történnek, de leggyakrabban a mindennapok egymásutánja és a belső béke az, ami ráébreszt, hogy mi is az Örökkévaló célja velem itt a Birtokon.

Bővebben...

Hú, hát a legutolsó blogbejegyzés óta igen sok minden történt, ami azon is lemérhető, hogy már kétszer kellett kaszálni a sorközöket (azaz igen régen írtam).

Próbálom összeszedni, mi minden volt, de azt hiszem, ez a mostani inkább fényképes beszámoló lesz, mint hosszas leírás.

Először is sikerült lefoglalóznom egy újabb területet (még márciusban), ami egyrészt további alvóhelyet és jelentős mennyiségű termő tőkét (valamint nem kevés munkát) jelent, másrészt közvetlen bejárást biztosít a Fácános nevű területemhez. A tervek szerint az ezen a területen lévő vegyes fehér szőlőt meghagyom úgy, ahogy van (nem oltom át), és ez fogja az alapját jelenteni a Rozsdás nevű birtokbornak.

Aztán sikerült végre befejezni a különböző folyamatban lévő kordonokat, kihúzni a drótokat, megigazgatni a karókat. A metszés is befejeződött a kihordással és venyigeégetéssel.

Még áprilisban – a legnagyobb aszály idején, mikor alig lehet beverni az ásót a talajba – elültettünk Ágnes, Andi és Peti segítségével újabb ötszáz oltványt, ezek nagy része gyönyörűen ki is hajtott, s szebben növekednek, mint tavaly ilyenkor (jót tett nekik a májusi eső).

Azóta pedig a vidéki élet közmondásos nyugalma tölt el: fel-alá szaladgálok Somló és Zala között, mert gyakorlatilag folyamatosan el vagyok késve az aktuális munkákkal (kaszálás, permetezés, átoltások stb.). Ezen a helyzeten sokat rontott, hogy az elmúlt másfél hetet a szegedi Borfesztiválon töltöttem Béla bácsi borait árulva. Az élmény felemás: egyrészt fura látni, hogy az egyetemisták többségének szinte mindegy, mi van a poharában, csak tartalmazzon alkoholt. Másrészt jó érzés olyasmit árulni, amiről a vevők többsége megjegyzi: az egész soron a legjobbat nálam kapta.

Bővebben...

GabssyPress

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk. A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.