sárfehér*

Szőlőmben terveim szerint három különböző helyről szaporított Sárfehér szőlőt fogok meghonosítani. Erőst kíváncsi leszek a különbségekre.

Az egyik fajta a Somlóról származik, ott kísérleti termesztésbe van vonva (bár a szőlészet korábbi vezetője a sorok hiányait Juhfarkkal pótolta, így hosszú távon nem egységes ültetvényről van szó). A másik változat egy kedves és népszerű hobbiborász ültetvényéből lesz szaporítva. Ő vélhetően egy ismert és a régi fajták felkarolását szívügyének tekintő borász ültetvényéből szerezte. A harmadik klón a pécsi Kutatóintézet fajtagyűjteményéből való...

 

Legismertebb társnevei: Szagos sárfehér, Alföldi szőlő, Bátai, Zsige. 

Eredete: Molnár szerint eredeti magyar fajta, amely a Bálinttal és a Juhfarkkal együtt a híres neszmélyi, a Juhfarkkal és a Furminttal együtt pedig a híres somlói bort adta.

Elterjedtsége: Ma már csak elszórtan fordul elő. A somlói borvidéken tőkéi szinte kivesztek.

Leírása: Tőkéje erős növekedésű. Vesszői erősek, rövid ízközűek, sárgás pirosas barna színűek. Vitorlája gyapjas, sárgászöld színű, enyhén bronzos árnyalatú, fiatal levelei sárgászöldek, kissé összehajlók, a színükön elszórtan gyapjas szőrösek. Levele középnagy, kerekded, ötkaréjú. Oldalöblei mélyek vagy közepesmélyek, a felsők zártak vagy záródók, az alsók nyíltak. Vállöble zárt vagy záródó. Fogai közepes nagyok, hegyesek. Színe világoszöld, kissé hólyagos. Fonáka gyapjas. Levéllemeze hullámos, vastagszövetű. Erei, levélnyele és hajtása zöld. Virága funkcionálisan nővirág. Fürtje középnagy (fürtátlagsúlya kb. 14 dkg), hengeres vagy ágas, közepesen tömött vagy laza. Fürtnyele rövid. Bogyói középnagyok, gömbölyűek (15x15 mm) lédúsak, fehéressárgák, ritkán pontozottak.

Termesztési értéke: Mivel gyakran rosszul termékenyül, keveset terem. Október elején érik.

A régi leírások a legjobb minőséget adó borszőlőfajták között emlegetik. Borával ma már inkább csak a kísérleti telepeken találkozunk. Bora zamatos, kellemes savtartalmú, pecsenyeminőségű. A nevében helyenként szereplő „szagos” jelző is borának jellegzetes ízére utal.

Rövidcsapon egyes helyeken kevés fürtöt hoz, ezért a nagyobb termésbiztosításért ajánlatos hosszabbra metszeni.

Ugyancsak a régi leírások szerint, van egy többet termő, virágzáskor nem rúgó változata, amelyet Öreg sárfehér néven ismerünk.

A Sárfehér az utóbbi évtizedekben teljesen a gyűjteményekbe szorult vissza. Ma már nem is szerepel a telepítésre ajánlott fajták között. Az Izsáki sárfehér (1999 óta: Arany sárfehér) a megtévesztő, azonos név ellenére ezzel a fajtával nem azonos, mert a két fajta teljesen eltérő származású és tulajdonságú. Németh Márton ampelográfus a zavar elkerülése végett az utóbbi fajtát egyszerűen „Izsáki”-nak nevezi.

 

* CSEPREGI Pál - ZILAI János: Szőlőfajtáink. Ampelográfia, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 1960

My Wines

Ez a bor természetes bor*! Ez a különleges bor a 2018. év terméséből két különböző termőhelyen termett, két különböző technológiával készült bor házasításaként született. A Szent György-hegy vulkanikus kúpján érett Olaszrizling öt hónapot töltött fahordóban, míg a zalai löszhátak Cserszegi fűszeres termése teljesen reduktív technológiával (de adalékmentesen!) érlelődött zalaszentgróti pincénkben.
Olaszrizling, ahogy mi szeretjük. A Déloldal-dűlő finom olaszrizlingjét a lehető legegyszerűbb módon szerettük volna megmutatni: hagyományos, fahordós erjesztés és érlelés után került palackba ez a tétel. A hangsúlyos savakat a minimális maradékcukor teszi kerekké.
Ez a bor természetes bor*! A 2017-es Olaszrizling és Cserszegi házasításából született bor mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlta a korábbi éveket. Az eddigi legtöbb és legmagasabb cukorfokú (s nyilván legjobb minőségű is) termés leszedve, ledarálva, kipréselve pihen a hordók mélyén. Ez elképesztően jó érzés. Mivel ez lesz az első tételem, ami kereskedelmi forgalomba is kerül, szeretnék valami igazán jót alkotni, de ez nyilván nem csak rajtam múlik. A bor szépen forr, nem sokára jön az első fejtés, aztán már csak pihennie kell egy kicsit a palackozásig. Az ízek és illatok már most ígéretesek, bár ilyenkor – érthető módon – még az erjedési ízek dominálnak.
Ez a bor természetes bor*. Szerémi zöld: Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi magyar fajtáról van szó. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász. A szerémi zöldet Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem. Eredete nem pontosan ismert, talán a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség (mint az nevéből valószínűsíthető), de lehet a mai Magyarország is. Minden bizonnyal Kárpát-medencei fajta.

 

The Vineyard

The centre of the estate - and the majority of our own territories - can be found on the southern side of the "Csáford" hill. According to the locals, it is the best vineyard of the neighborhood: it used to be planted full of vine but most of them have been abandoned since.

Our vineyard is situated in the Zala hills region, in the northern corner of Zala county, on the right side of the river Zala (not far beyond its Zalabér bend), sloping South in a West-East laying, closed valley.

We have some newly planted terroirs in Óhíd, right next to Saint Anne's chapel. We also rent terroirs on St George's mountain (Szent György-hegy – on the north bank of the lake Balaton) which is considered one of the most special wine-producing regions of Hungary; and we buy grapes from Dörgicse, also in the Balaton north bank region.

 

 

About Myself

For most of us, wine is present in our lives as some mystical drink. Unfortunately, many encounter it in improper ways... I was lucky enough to be always steered towards the civilized consumption of quality wines by my friends and acquaintances.

The idea of actually cultivating vine came up many times in conversation though usually only as a joke. Then in 2010 my parents bought a small estate in Zala county, complete with a tiny bungalow and 200 producing vines. This was the estate that I set off to tidy up and cultivate (back then still "commuting" from the other end of the country, Szeged), only to realise on the fly, that this is indeed what I want to do on the long run.

From this point on only my opportunities restrained my endeavours: I tried to (re)plant the empty fields as well as buy new ones as close as possible. Meanwhile I strove to learn all that I could about vine and wine.

My most important master on this journey of learning was Béla Fekete: the two seasons that I had the privilege to spend in his cellar taught me almost everything I know. His winery played a pioneering role in re-establishing the honour of the Somló wine region after the regime change, and his crystal clear, traditional technique is a valid source for modern wineries, too.

I also attend formal training to strengthen my professional knowledge as a student of the Georgikon Faculty of the University of Pannonia, under the guidance of László Kocsis Dr.

About the Team

I cannot sufficiently emphasize that no vineyard or cellar can operate as a one-man show: without adequat help it is sentenced to death. In our case family and friendly ties play an important role but naturally we can't and shouldn't forget about the hired helpers either, even if they too grow out mostly from our friends.



A few people work for us on an occasional basis, and from March 2019 Áron is our permanent (part-time) employee whose help makes our job more efficient.

 

Contacts

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Map

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.