budai gohér

Származása: A fajta bejelentésekor a bejelentők úgy vélték, hogy a kiválasztott fajta ’Budai gohér’ a Gohér fajtakörhöz tartozik. Ezért Gohér néven került állami bejelentésre. A bejelentést követően lefolytatott vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a bejelentett fajta nem egyezik meg a Gohér fajtakör egyetlen tagjával sem, a neve ellenére nem a Gohér ’conculta’ tagja.

A Budai gohér önálló fajta, melynek részletes leírása nem található meg ampelográfiai leírásokban. A Juhfark, Fehér gohér, Királyszőlő és Demjén fajták szinonima neveként említik.

Németh (1970) ampelográfiai albumában a Demjénről közölt rövid fajtaleírás alapján úgy tűnt, hogy az megegyezik az állami elismerésre bejelentett Budai gohér fajtával. A morfológiai vizsgálataink megerősítették a két fajta azonosságát.

Varga Zs. és munkatársai (2007) molekuláris bélyegekkel azonosították és elkülönítették a Budai gohér fajtát a Gohér conculta-tól. A Demjén fajtanév már a középkorban ismert volt, Balassa (1991) szerint a Demjén neve 1632-ben kelt írásban jelenik meg először. Nevét valószínűleg a gyógyszerészek védőszentjéről kaphatta, mely a fajta vélt gyógyító hatásával hozható összefüggésbe. Nagyon valószínű, hogy magyar eredetű, régi szőlőfajta.

Ma már nagyobb felületen nem termelik, csupán fajtagyűjteményekben és szórványban fordul elő. Az utóbbi években Tokaj-hegyalján felkarolták a fajtát, elkezdték szelektálását és megindult kísérleti célú telepítése is.

Ampelográfiai jellemzők: Növekedése középerős vagy erős, hajtása félig felálló, ízközei hosszúak. A fiatal hajtás vitorlája teljesen nyitott, gyapjúszőrözöttségének mértéke sűrű. A fiatal levél színe bronzos-zöld, a levéllemez fonákán a gyapjúszőrök sűrűsége közepes, a serteszőrök sűrűsége a levéllemez fonákán csupasz vagy igen ritka. Az ízközök színe a háti oldalon zöld, piros csíkozással, a hasi oldalon teljesen zöld. Vesszője közép-vastag, sárgásbarna, csíkozott.

A kifejlett levél nagy, ötszögű, nem fényes, karéjainak száma három. A levéllemez hullámos, felülete gyengén hólyagos, fonáka közepesen gyapjú- és serteszőrös, vállöble szélesen nyitott. A felső oldalöböl zárt, mélysége közepes-mély. A levélszéle fűrészescsipkés, levélfogak hosszúsága közepes, levélnyele kissé szőrös, a főérhez viszonyítva kissé rövidebb. A kacs középhosszú.

Termékenyüléstől függően változik a fürtök tömege és azok tömöttsége. Jó termékenyülés esetén fürtjei nagyok, lazák vagy közepesen tömöttek. Bogyója Domoszlón 3,1 g átlagtömeget ért el. A kettős megtermékenyülésből származó normál méretű bogyói nagyok, elliptikusak. Jól megkülönböztethető a Fehér gohér fajtától, mely ovális, esetenként majdnem kerek. Bogyója sárgászöld, húsos, héja közepesen vastag, kissé vastagabb, mint a Fehér gohéré. A Fehér gohér bogyói lédúsabbak. Bogyójának húsa kissé kemény, íze semleges. A fürtök bogyóinak száma és mérete erősen függ a megtermékenyüléstől, mely az egyes évek bogyószámában megfigyelhető (89-147 db) nagy különbséget eredményezi.

Termesztési érték: A vizsgált fajta funkcionálisan nővirágú, ezért termékenyülése erősen ingadozó. Termőképessége a domoszlói kísérletben jónak bizonyult, melyben minden bizonnyal közrejátszott, hogy több évben jól termékenyült az ültetvényben található számos, különböző időben virágzó fajta pótbeporzásának köszönhetően.

A fajta magas mustfokkal érik. Bogyóinak cukortartalma legalább 2 mustfokkal minden évben meghaladja a Fehér gohérét. Mustjának és borának savtartalma alacsony, a Furmint T.85-énél mintegy 2-3 g/l-rel alacsonyabb. Jelentős különbség figyelhető meg borkősav-tartalmát illetően, mivel általában ennek mennyisége kicsi, 1,5 g/l alatti, szemben a Furmint fajtáéval, melyre az évjáratoktól függően a 2-4 g/l érték jellemző. Alacsony borkősav-tartalma feltehetően a botrítisz borkősav.felhasználásával is összefüggésbe hozható. Bora ugyanakkor lényegesen több összes polifenolt tartalmaz. Borának cukormentes extrakt tartalma magas, a Furmint T.85-éhez hasonló.

Bora kissé illatos, lágy, kedvező évjáratokban cukorban, extraktban igen gazdag, különleges minőségű. Elsősorban édesnemes bor készítésére alkalmas. Peronoszpórára erősen, lisztharmatra közepesen, szürkerothadásra kissé fogékony. Bogyói töppedésre, ill. aszúsodásra hajlamosak. Rügyfakadási ideje közepes. Korán zsendül, évjárattól függően akár 2-3 hét különbség is előfordult a Furminthoz viszonyítva. Rövid tenyészidejű, korán érő fajta. Szeptember közepén érik, de gyakran túlérésben, szeptember végén, október első felében szüretelik.

Alacsony vagy középmagas művelésre alkalmas. Terméshozamát döntően befolyásolja termékenyülése. Hosszú metszést igényel. Terhelésre kevéssé érzékeny. Fagytűrése alacsony, szárazságot jól elviseli. A hónaljhajtás képzés mértéke gyenge–közepes, viszonylag kevés zöldmunkát igényel. Vesszője jól beérik. Mivel nővirágú fajta, ezért gondoskodni kell tiszta telepítése esetén porzó fajtáról. A fajta számos domb- és hegyvidéki borvidékünkön termeszthető, de várhatóan Tokajhegyalja kiegészítő fajtájaként terjedhet el. A jellemzően hosszú tenyészidejű, későn érő fajták (Furmint, Hárslevelű) mellett egy a borvidék történelmében ismert és szórványban ma is előforduló, korábbi érésidejű fajta kerülhet köztermesztésbe, mely biztosítja a hagyományos ízvilág megőrzését.

My Wines

Ez a bor természetes bor*! A 2017-es Olaszrizling és Cserszegi házasításából született bor mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlta a korábbi éveket. Az eddigi legtöbb és legmagasabb cukorfokú (s nyilván legjobb minőségű is) termés leszedve, ledarálva, kipréselve pihen a hordók mélyén. Ez elképesztően jó érzés. Mivel ez lesz az első tételem, ami kereskedelmi forgalomba is kerül, szeretnék valami igazán jót alkotni, de ez nyilván nem csak rajtam múlik. A bor szépen forr, nem sokára jön az első fejtés, aztán már csak pihennie kell egy kicsit a palackozásig. Az ízek és illatok már most ígéretesek, bár ilyenkor – érthető módon – még az erjedési ízek dominálnak.
Ez a bor természetes bor*. Szerémi zöld: Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi magyar fajtáról van szó. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász. A szerémi zöldet Bihar és Arad megyében, valamint az Alföldön termesztették. Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő-fajtának tartották. Zamatos, kellemesen savas, zöldfehér színű bort terem. Eredete nem pontosan ismert, talán a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség (mint az nevéből valószínűsíthető), de lehet a mai Magyarország is. Minden bizonnyal Kárpát-medencei fajta.
Ez a bor természetes bor*! Ez a különleges bor a 2018. év terméséből két különböző termőhelyen termett, két különböző technológiával készült bor házasításaként született. A Szent György-hegy vulkanikus kúpján érett Olaszrizling öt hónapot töltött fahordóban, míg a zalai löszhátak Cserszegi fűszeres termése teljesen reduktív technológiával (de adalékmentesen!) érlelődött zalaszentgróti pincénkben.
Olaszrizling, ahogy mi szeretjük. A Déloldal-dűlő finom olaszrizlingjét a lehető legegyszerűbb módon szerettük volna megmutatni: hagyományos, fahordós erjesztés és érlelés után került palackba ez a tétel. A hangsúlyos savakat a minimális maradékcukor teszi kerekké.

 

The Vineyard

The centre of the estate - and the majority of our own territories - can be found on the southern side of the "Csáford" hill. According to the locals, it is the best vineyard of the neighborhood: it used to be planted full of vine but most of them have been abandoned since.

Our vineyard is situated in the Zala hills region, in the northern corner of Zala county, on the right side of the river Zala (not far beyond its Zalabér bend), sloping South in a West-East laying, closed valley.

We have some newly planted terroirs in Óhíd, right next to Saint Anne's chapel. We also rent terroirs on St George's mountain (Szent György-hegy – on the north bank of the lake Balaton) which is considered one of the most special wine-producing regions of Hungary; and we buy grapes from Dörgicse, also in the Balaton north bank region.

 

 

About Myself

For most of us, wine is present in our lives as some mystical drink. Unfortunately, many encounter it in improper ways... I was lucky enough to be always steered towards the civilized consumption of quality wines by my friends and acquaintances.

The idea of actually cultivating vine came up many times in conversation though usually only as a joke. Then in 2010 my parents bought a small estate in Zala county, complete with a tiny bungalow and 200 producing vines. This was the estate that I set off to tidy up and cultivate (back then still "commuting" from the other end of the country, Szeged), only to realise on the fly, that this is indeed what I want to do on the long run.

From this point on only my opportunities restrained my endeavours: I tried to (re)plant the empty fields as well as buy new ones as close as possible. Meanwhile I strove to learn all that I could about vine and wine.

My most important master on this journey of learning was Béla Fekete: the two seasons that I had the privilege to spend in his cellar taught me almost everything I know. His winery played a pioneering role in re-establishing the honour of the Somló wine region after the regime change, and his crystal clear, traditional technique is a valid source for modern wineries, too.

I also attend formal training to strengthen my professional knowledge as a student of the Georgikon Faculty of the University of Pannonia, under the guidance of László Kocsis Dr.

About the Team

I cannot sufficiently emphasize that no vineyard or cellar can operate as a one-man show: without adequat help it is sentenced to death. In our case family and friendly ties play an important role but naturally we can't and shouldn't forget about the hired helpers either, even if they too grow out mostly from our friends.



A few people work for us on an occasional basis, and from March 2019 Áron is our permanent (part-time) employee whose help makes our job more efficient.

 

Contacts

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Map

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.