kézműves bor

A különböző blogokon hosszas viták folynak arról, mi is az a kézműves bor, létezik-e egyáltalán, s ha igen, hol (a pincében?). Gondoltam, én is megírom a saját verziómat, oszt jóvan. :-)

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy egyetértek azokkal, akik szerint létezik ilyen bor, fontos elkülönítenünk a nem_kézműves_bortól, ugyanakkor teljes mértékben megértem azokat is, akik szerint sokszor csak a címkén, pinceajtó fölött stb. szereplő vendégcsalogató (azaz parasztvakítás, marketingkategória). Beismerem azt is, hogy nem találtam föl a spanyolviaszt, nem gondolom, hogy jobb vagy frappánsabb definíciót sikerült volna találnom az eddigieknél – egyszerűen csak leírom, hogy számomra mit jelent ez a fogalom egy hasonlat segítségével.

Tegyük föl, hogy nősülni szándékozol. Ehhez – napjaink szokásai szerint – illik beszerezni minimum egy szmokingot vagy öltönyt (bármi másban – pláne e nélkül – furán nézne rád a vendégsereg). Hogy öltönyhöz juss, legalább három lehetőséged van:

  • Bemégy a legközelebbi divatüzletbe („ruházatibolt″), kiválasztasz egy neked tetsző darabot, felpróbálod, s ha jó, megveszed. Lehet, hogy a szárát kicsit fel kell hajtani, de ezt édesanyád is meg tudja csinálni. Nem kell annyi flanc. (Bort a Tescoban is lehet kapni, némelyik nem is rossz).
  • Ha igényesebb vagy (mert hát mégis az egyetlen – de legalábbis az első – esküvőd) és anyagi lehetőségeid is megengedik, keresel egy divatszalont, s beruházol (egyszer élünk!) egy Giorgio Armanira. Ezt ott a szalonban rád fogják igazítani, még akkor is, ha első látásra rád illik. Jó lesz, nagyon. Egy Giorgio Armaniban – de csak abban – soha nem csalódik az ember (már ezért is megérte nősülni).
  • Édesanyád mesélt neked Ollóházy bácsiról. Ő a nagymamád barátnőjének a férje, úri szabó. Csodákat mesélnek a munkáiról, minden ismerősötök nála varrat. Igazság szerint a dédapja a Festetich családnak volt az udvari szabója, azóta öröklődik apáról fiúra a mesterség, ám Ollóházy bácsi huszonöt évvel ezelőtt, miután felnőtt fejjel leérettségizett (negyven évesen!), elvégezte az iparművészetit is. Profi tervező, a hagyományos irányzatot képviselve. Csinál neked egy szmokingot, ami pont olyan, amilyennek megálmodtad. Mintha rád öntötték volna.

Ollóházy bácsi szmokingja jobb minőségű, mint egy Giorgio Armani? Nem valószínű. Rosszabb lenne annál? Ezt sem merném határozottan állítani. Egyszerűen más. Egy nagy tételben – ugyanakkor precíz kézimunkával, hihetetlen szakértelemmel és a világ legjobb tervezőit és kivitelezőit csatasorba állítva – elkészített ruhadarabot nem lehet összehasonlítani egy manufakturális, egyedi, csak neked készített öltözettel.

Giorgio Armani kézműves? Nem gondolnám. Ollóházy bácsi az? Határozottan igen. Jobb-e egyik a másiknál? Erre a kérdésre nem lehet válaszolni. Megsértődne-e Giorgio Armani, ha hozzávágnák egy interjúban, hogy nem eléggé kézműves? Kizárt.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

Szeretettel várjuk a nyári hónapokban nyitott hétvégéinken, melyek időpontjáról itt a honlapon és Facebook-oldalunkon tájékozódhat.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.