Etikai kódex

A természetes és termőhelyhez hű borok készítése iránti elkötelezettségünket a következő önkorlátozó szabályrendszer betartásával fejezzük ki. A szabályrendszer célja egyrészt az, hogy borunkban természetes módon megjelenjen a termőhely egyedisége, másrészt kifejezi a felelősségvállalást a borvidék környezetéért mind természetvédelmi mind pedig társadalmi szempontból.

Eredetvédelem

1. A termőhelyet minden esetben feltüntetjük a bor címkéjén, az adott tétel kizárólag a megjelölt termőhelyen szüretelt szőlőből készül. Amennyiben a vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az adott tételt adott termőhelyi borként hozzuk forgalomba, a borok leírásában akkor is jelöljük a szüret és a feldolgozás helyét. (Erre példa a Szerémi zöld szőlőfajtánk, mely nem szerepel egyetlen termékleírásban sem, így hiába ad különleges minőségű termőhelyi bort, csak földrajzi jelzés nélküli borként hozhatjuk hivatalosan forgalomba.)

2. Csak palackozott formában értékesítünk bort. A palackozatlan tételekkel kizárólag helyben, kóstolóként („hordóminta”) találkozhat a fogyasztó.

Környezettudatosság és foglalkoztatás

3. Vegyszeres gyom- vagy rovarirtást nem alkalmazunk. Ez alól kivételt képez a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (Flavescence dorée) elleni védekezésként NÉBIH által kötelezően előírt rovarirtás, melyhez ökológiai termesztésben engedélyezett szereket (spinozad hatóanyag) használunk. A gyomokat kaszálással és kapálással tartjuk távol a szőlőtől.

4. A szőlő tápanyagpótlását lombtrágyák segítségével oldjuk meg. Ha valamely területünkön komolyabb mennyiségű tápanyaghiány merül fel, azt szerves trágyával vagy szerves trágya alapú biokészítményekkel pótoljuk.

5. A vadak távoltartására ultrahang-alapú riasztókat, a seregélyek riasztására kihelyezett CD-lemezeket alkalmazunk, ezzel lehetőleg minél kevésbé zavarva a vadon élő állatok életritmusát.

6. A környezetet lehető legkevésbé terhelő növényvédő szereket használunk, az éves permetezések számát a lehetséges (és szükséges) minimumon tartjuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a virágzás környékén használt III. kategóriás (tehát legkevésbé környezetkárosító) felszívódó permetezési fordulót leszámítva kizárólag ökológiai termesztésben is engedélyezett (réz, kén, növényi kondicionálók) szerekkel védekezünk, azok kijuttatását az időjáráshoz és a számítógépes károsító-modellekhez igazítjuk (nem program szerint védekezünk).

7. Kizárólag kézzel szüretelünk. A szüret során igyekszünk elkerülni a fürtök törődését, a feltárás előtti oxidációt.

8. Munkatársainkat a hatályos jogszabályoknak megfelelően mindig bejelentjük, törekszünk rá, hogy állandó munkatársakat alkalmazzunk az ad-hoc brigádok és alkalmi segítségek helyett.

Tisztaság és egyszerűség

9. Sem a must, sem pedig a bor cukortartalmát mesterséges módon nem növeljük, ízképét semmiféle mesterséges módon nem befolyásoljuk

10. Sem a musthoz, sem pedig a borhoz kénen kívül semmiféle engedélyezett vagy nem engedélyezett adalékanyagot (különös tekintettel, de nem kizárólag a fajélesztőkre, savakra, savtompítókra, élesztőtápsókra, aromákra stb.) nem adunk, a kész bort a palackozáshoz szükséges tisztaság eléréséhez nagy tisztaságú agyagásvánnyal (bentonit) derítjük, majd a palackozás előtt szűrjük.

11. Természetes élesztőkkel, beavatkozás nélkül erjesztünk.

Minőségi minimum

12. A tőkénkénti (területre vetítve 2m²) terhelést arasznyi hajtáshossznál, májusban 1-1,5kg tervezett termésre állítjuk be. Ennek eszköze a hajtásválogatás. Ezzel biztosítjuk a minőséget, ugyanakkor (a zöldszürettel és hasonló beavatkozásokkal ellentétben) nem fosztjuk meg a tőkét olyan szerveitől, melyek kialakításába már rengeteg energiát fektetett. Egyúttal szellős lombfalat hozunk létre, mely nagyban segíti a környezettudatos integrált növényvédelmet.

13. Csak teljes érésben vagy túlérésben szüretelünk.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

Szeretettel várjuk a nyári hónapokban nyitott hétvégéinken, melyek időpontjáról itt a honlapon és Facebook-oldalunkon tájékozódhat.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.