Ezek azok a fajták, amikből – évjárattól függően – időnként bőven akad palack...

Legismertebb társnevei: Furmint, Kéknyelű, Mosler, Som, Biharboros, Görgény, Demjén, Pospisel.

Németh Márton szerint három változata van, mégpedig a Fehér-, Változó- és a Pirosfurmint. A változatokon belül számos alakját ismerjük.

Eredete: Egyes ampelográfusok szerint olasz eredetű, mások magyar származásúnak vallják.

Elterjedtsége: Tisztán 11 500. kevert telepítésben több mint 6000 kh-on termesztik. Kivétel nélkül minden borvidékünkön elterjedt, de ismerik más országokban is.

Hasonnevei: Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc

Elterjedése: Jellemzően a csongrádi, hajós-bajai, kunsági, etyek-budai, balaton-felvidéki, zalai borvidék.

Eredete: A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly (†2010. május 26.) keresztezte az Irsai Olivér és a Piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ezekből már következik is, hogy ezt a szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek.

Legismertebb társneve: Zöldszerémi.

Eredete: Nevét szerémségi származása miatt kapta.

Elterjedtsége: Tiszta telepítésben kb. 130 kh-on, vegyes ültetésben 630 kh-on termesztik. Leginkább az alföldi és a nyírségi borvidékeken található. Elterjedt hazánk déli részével szomszédos területeken is.

Legismertebb társneve: Welschrizlig.

Eredete: Babo osztrák szőlész szerint dél-francia, Viala–Vermorel ampelográfiája szerint stájer eredetű.

Elterjdtsége: A legjobban elterjedt fehérborszőlőfajtánk. Tisztán közel 11 500, kevert telepítésben tőbb mint 42 000 kh-on művelik. Az összes szőlőtermesztő ország közül – különösen a filoxéravész óta – nálunk terjedt el a legjobban.

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

Szeretettel várjuk a nyári hónapokban nyitott hétvégéinken, melyek időpontjáról itt a honlapon és Facebook-oldalunkon tájékozódhat.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.