2014. metszés

A hét végén Cilivel és Petrával jártunk a Zsáklakban, Feri pedig szombat este csatlakozott hozzánk.

A cél a meglévő területek metszése volt, s mivel a lányok ilyen munkát még nem csináltak (legalábbis úgy, ahogy én elképzeltem, még biztos nem), először egy kis „szakmai továbbképzésre” került sor.

A probléma természetesen összetett volt. Elsősorban Rambo és Balogh Zoli hatására ugyanis hosszú távon (a Rizlingnél mindenképpen, a többi fajtánál majd kialakul – a Cserszeginél megmarad az ernyőművelés, a Szerémi zöldnél meglátjuk, mennyire termékenyek a rügyek, s attól függően guyot- vagy kordon, a Furmint P26-nál meg hasonlóképp: egyelőre nem tudom, ennek a klónnak az alsó rügyei mennyire termékenyek, ha nem eléggé, akkor itt is marad a guyot-művelés) szeretnék áttérni a kordonkaros művelésmódra.

A mi vidékünkön az ernyőművelés a divat alacsony kordonon, s eddig én az ehhez oly nagyon hasonlító guyot-művelést alkalmaztam. Azonban a tavalyi évben a Rókalátó dűlő Rizlingesében már odafigyeltem rá, hogy egyetlen szálvesszőt hagyjak csak meg tőkénként, ezeket azonos irányba, rendezetten húzzam le vízszintesre, s ha egy mód van rá, a hajtásválogatáskor szép egyenletes eloszlásban maradjanak vesszők (amikből majd az idén ki lehet alakítani a termőalapokat).

 

A Fácánosban viszont még nem sikerült ennyire előre jutni: sok helyen girbegurba, deformálódott öreg tőkék vagy épp átoltásra váró csonkok vannak. Itt – ha volt megfelelő helyről előtörő fiatal hajtás – a tőkék fiatalítása volt a cél, vagy a leendő kordonkarok kialakítására fiatal vesszőket hagytunk (azaz idén maradt a guyot-művelés).

„...leül szemközt komoly szeszekkel...” (Radnóti Miklós)
(és a folyadék színének magyarázata: a pohárban és az üvegben tartósított must van)

A lányokat persze egy kicsit összezavarta a többféle művelésmód, különösen, hogy mindkét dűlőben fiatal oltványok színesítették a képet. Ezért aztán gyakran fordult tanácskozásba az egyébként monoton meló – viszont a végeredmény gyönyörű lett! A két nap alatt (és ez elsősorban a lányok érdeme) végeztünk mindkét Olaszrizling vágóval, így csak a fajtagyűjtemény átoltásra váró tőkéi (meg ha sikerül megvásárolnom, akkor Jenő bácsi területe) van hátra.

a lányok metszenek

Szombat este (már termálozás után) megérkezett Feri is, így meg kellett oldanunk a fekvőhely-problémát (a kisházban három ember tud kényelmesen aludni). Az első ötlet az lett volna, hogy egyikünk a padláson alszik meleg hálózsákban, azonban Petra javaslatára kipróbáltuk, hogy elférünk-e négyen az összetolt ágyakon, ha keresztben fekszünk. Elfértünk. Azért a kísérletet nem tekinthetjük maradéktalanul sikeresnek (ha egy mód van rá, többet nem szeretnék keresztben feküdni).

munka után jól megérdemelt pihenés

Vasárnap reggel Jenő bácsi egy ismerőse megmutatta nekünk, hogyan is kell a gyümölcsfákat metszeni. Jó móka volt, bár jó lenne egyszer élesben is kipróbálni.

Ezután – mialatt a lányok folytatták a metszést – mi Ferivel a Cserszegi vágó drótpárjait húzogattuk, majd egy kiadós ebéd után hazaindultunk.

drótozunk

 

 szögelünk

 

szakmai konzultáció

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

Szeretettel várjuk a nyári hónapokban nyitott hétvégéinken, melyek időpontjáról itt a honlapon és Facebook-oldalunkon tájékozódhat.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.