tíz plusz hat nap

Ezt a cikket – legalábbis az első felét – megírtam már egyszer valamikor február elején, aztán úgy elszállt, mintha sose’ lett volna. Ezen persze felmérgeltem magam, és nagyon nem volt hangulatom újrakezdeni a dolgot. Aztán beláttam, hogy ezen események – és Luca – nélkül szegényebb lenne ez a honlap. Viszont a szép hosszú és élménydús cikk reprodukálása meghaladja jelenlegi képességeimet, így csak rövid összefoglalóra telik tőlem.

 

tíz

Az első szakasz tehát (a „tíz”) február 7-én indult, s vázlatosan az alábbi dolgok történtek:

  • Lucával elindultunk megszedni a különböző extra oltócsapokat, ebben segítségünkre volt Fazekas Tibor (SAP) és Kaszás Balázs (Kaszásoltvány)
  • elkészítettük az Illatos 2013 házasítást (körülbelül hét variációból kiválasztva a legkedvesebbet)
  • átfejtettük a borokat
  • miután Luca hazament, én kicsit lebetegedtem és az eső is esett (de nem vertem le a lakatot), ez kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a cserkészmunkáimmal haladjak (bejárva fél Zalát)
  • megkaróztam az őszi telepítést
  • Ramboval hosszas egyeztetés után végül csütörtökre (febr. 13.) sikerült időpontot egyeztetnem, hogy tőle is elhozzam a fajtagyűjteményhez szükséges Sárfehér oltóvesszőket, ő erről így írt
  • kimentem Márti keresztanyámért Veszprémbe, s a hét hátralévő részében vele tettük rendbe a kertet

 

A fajtagyűjtemény tehát a következőképpen fog kinézni:

hat

Február utolsó (és március első) hétvégéjére terveztük Petiékkel az új kordon megépítését a Rizling vágó egyik oldalára, meg a Cserszegi táblába. Mivel közben azt az információt kaptam, hogy Jenő bácsinak sikerült vevőt találnia a földjére, két nappal korábban lementünk apuval, hogy alkudjunk a területre. Egészen vicces dolog úgy egyezkedni egy adásvételről, hogy a szükséges pénz nem áll rendelkezésedre, s van ugyan elképzelésed, hogy a megfelelő határidőkig honnan tudod megszerezni, de még semmi sem biztos.

Pénteken aztán aput elvittem Veszprémig, ahova Petiék is érkeztek. Aztán nekiláttunk a kordonnak. Mialatt mi Petivel a meglehetősen nehéz és nedvességgel telt akácoszlopok alatt görnyedeztünk, Andi megkapálta az új telepítéseket, majd megmetszette a Rozsdás cuvée tőkéit. Ismét igénybe vehettük a nagyszerű motoros földfúrót, s a hosszas cipekedés után még drótot is húzhattunk. Peti javaslata alapján elgondolkodtam (s még most sem múlt el), hogy nem kéne-e mégis ezek helyett a böszme faoszlopok helyett a jövőben könnyű és vidám acéloszlopokat tenni a kordonokba...

oszlopot állítani jó móka

 

Még péntek este elkészítettük a Medvetánc nevű borom házasítását (itt közel tíz variációt kótoltunk végig, mire megfelelő eredményre jutottunk), ebből összesen lett 25 liter, de kísérletnek jó lesz (ez egy Cserszegi-alapú házasítás, remélhetőleg évente egyre nagyobb mennyiségben)

A szombat estét szokás szerint Kehidán töltöttük, majd megkóstoltuk Rambo 2012-es Olaszrizlingjét. Rambo – saját bevallása szerint – törekszik a „meleg ízvilágú” borokra, ami nála a testes és koncentrált bor meghatározáson túl a kis maradékcukor jelenlétét is feltételezi. Én mindig el szoktam mondani, hogy nem tartom magam nagy borszakértőnek (ebben komoly szerepe van a szinte függőségként megjelenő erőspaprika-fogyasztásomnak), azonban Peti nagyon jól kóstol, így az ő véleményét írom le röviden: Ez a bor egy különleges, nagyon jó ízű, a magas alkohol ellenére harmonikus bor. Egyetlen dolog hiányzik a valódi olaszrizlingségéhez: az a pici kesernye, ami a végén érezhető, lehetne kicsit hangsúlyosabb, úgy még jobban esne! :-) Szóval a lényeg: egy nagyon kiváló bort ittunk, amit mindenkinek ajánlanék, ha kapható lenne kereskedelmi forgalomban!

A vasárnap (az udvarnoki misét leszámítva) szintén gyönyörű idővel és a fránya kordonnal telt (itt került sor a Fácános dűlő kidőlt oszlopainak pótlására, ahova végül utánfutóval – cipelje, akinek két anyja van – vittük föl az akácot). Hétfő délelőttre aztán megérkezett a már ígért eső, de ez nem zavart bennünket, hiszen már csak(?) az elpakolás, mosogatás, favágás és más úri huncutságok maradtak hátra.

Az egészről – Andi jóvoltából – számtalan kép is készült, ezekből válogatok ide is egy kicsit:

 

Kapcsolat

 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.
 +36 20 223 2368
 pince@medvebor.hu
 www.medvebor.hu
   
 www.facebook.com/Medvebor

Térkép

Nyitva tartás

Borászatunk elsősorban szőlészetként és borászatként üzemel, s bár szívesen fogadunk vendégeket, rendszeres nyitva tartásunk nincs, a szezonális munkák miatt előre egyeztetett időpontban tudunk látogatókat fogadni. Megértésüket köszönjük.

Szeretettel várjuk a nyári hónapokban nyitott hétvégéinken, melyek időpontjáról itt a honlapon és Facebook-oldalunkon tájékozódhat.

© Medvebor Zalai Borászat. Minden jog fenntartva.
Free Joomla! templates by AgeThemes | Documentation

A Medvebor zalai borászat honlapján – mint a legtöbb nem „egyoldalas” honlapon – sütiket (cookies) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Rendben gomb lenyomásával és oldalunk böngészésével ezt Ön tudomásul veszi.